Mjölkbonden: ”Vi är beroende av el varje minut”

Publicerad

Det kan handla om minuter. När strömmen går på landsbygden blir det bråttom för lantbrukare med djur att få igång reservkraften för att inte verksamheten ska drabbas.
– Ja, den är otroligt sårbar, säger mjölkbonden Andreas Strandberg.

Andreas Strandberg i Gunnarskog har omkring 50 mjölkkor. Därutöver en del kalvar, höns och bin. För honom är det nödvändigt att ha en fungerande strömförsörjning – dygnet runt, året om.

– Vi är beroende av el varje minut för att ventilationen ska fungera, liksom vattenförsörjningen och mjölkningen, säger Andreas Strandberg.

Allt fler avbrott

Gården har han drivit i 14 år och strömavbrotten på landsbygden har han vant sig vid – men på senare tid har de varit fler säger han:

– Vi har haft rätt så många stormar eller hård vind det senaste halvåret och sedan så gräver kommunen ned fiber här omkring och då händer det att grävskopan har av elkablarna.

Sedan några år tillbaka är elledningarna kring Andreas gård nedgrävda, men ibland drabbas han av avbrott längre bort. Det hände ganska nyligen när ett träd föll över en ledning i den hårda blåsten.

– Ja, jag gick här i ladugården och mjölkade, klockan var väl halv sex på eftermiddagen och då gick strömmen. Jag fick skynda mig till traktorn och köra ut den.

Ständigt beredd

För att kunna driva verksamheten och ta hand om djuren på ett bra sätt även vid strömavbrott har Andreas reservkraft. Tidigare brukade han göra sig redo att använda den när han såg att det var oväder på gång, såsom åska eller storm. Nuförtiden, efter de tätare avbrotten, är Andreas ständigt beredd.

– Traktorn står på logen med motorvärmare i när det är kallt väder så jag vet att den startar, sedan backar jag upp den till elverket som jag har stående vid elstolpen där jag kopplar om elen och då kan jag snabbt komma igång med arbetet igen.

Sjuka djur utan el

Som längst har han kört elverket under ett par dygn i sträck.

– Jag körde det under två dygn för några år sedan. Då var det en lång snöstorm där inte heller elnätbolaget kunde skicka ut någon personal. Men det är ju därför vi har reservkraft – för att kunna använda vid sådana tillfällen. Enligt djurskyddslagen är vi också tvingade att ha reservkraft men en vill ju använda det så lite som möjligt. Varje störning kostar ju pengar, energi och tid ute på gårdarna.

Vad skulle hända om du inte fick fram ström här på gården?

– Jag kanske kan dra ut på mjölkningen någon timme men sedan måste de mjölkas för annars kan de få juverinflammation och feber, säger Andreas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet