Foto: SVT

Norge släpper på gränsrestriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Norge väljer nu att släppa lite på coronaåtgärderna och öppnar upp för att släppa in EES-medborgare som vill besöka familjen i Norge. Men fortfarande gäller karantänsreglerna på tio dagar för den som reser in i landet.

Justitiedepartementet i Norge släpper nu lite på förordningen om inreseförbud som gällt sedan den 15 mars.

– Vi öppnar nu för EES-medborgare som besöker barn, makar eller sambos. Naturligtvis får mindreåriga EES-medborgare också besöka sina föräldrar i Norge, säger justisminister Monica Mæland (H) till VG.

Coronaviruset i Värmland

De nya reglerna börjar gälla omedelbart. De som vill resa till Norge till sin stuga eller familj, och enbart vistas på en enda plats, behöver inte sitta i karantän när de åker tillbaka hem sedan.

Jublande glada tyskar

Glada över förändringen är många tyskar som nu kan besöka sina stugor i Norge. En av dem är tyska Martin Ehlers som längtat efter sitt sommarparadis i Vanylven i Møre och Romsdal.

– Vi är tacksamma för att den norska staten har öppnat denna möjlighet, jag förväntade mig inte att det skulle gå så fort, säger han till NRK.

Men norrmän som vill besöka stugor i Sverige, och hoppas på lättnader, kan bli besvikna. De måste fortfarande sitta i karantän i tio dagar när de kommer tillbaka till Norge.

Dessa får nu besöka Norge

* EES-medborgare som är familjemedlemmar till en norsk medborgare.

* EES-medborgare som besöker mindreåriga barn, make eller sambo eller makan eller sambons minderåriga barn i Norge, samt mindreåriga EES-medborgare som besöker föräldrar i Norge.

* EES-medborgare som äger fastigheter i Norge, inklusive fritidshus, och som ska besöka dem.

Källa: Justitiedepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet