I ett år har arbetet med att säkra Centralsjukhuset i Karlstad mot översvämningar pågått Foto: SVT

Nu öppnar Älvgatan igen

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan beräknas Älvgatan i Karlstad öppna för trafik igen. Vägen har varit stängd för både cykel- och biltrafik sedan mitten av juni på grund av pågående arbete med översvämningsskyddet intill Klarälven.

Arbetet med att säkra Centralsjukhuset i Karlstad mot översvämningar har pågått sedan ett år, men det är den här senaste etappen som har varit mest märkbar för allmänheten. Det menar Nisse Koppfeldt, som är projektledare för översvämningsskyddet på Älvgatan.

– Vi var medvetna om att det skulle bli så och lade den här etappen under semesterperioden, eftersom det är lite trafik då. Det har varit stökigt men fungerat bra.

Stålspont mot högt vatten

Hittills har de slagit ner ett tvåhundratal stålspont på 20 meter vardera i marken längs Klarälven. Stålsponten ska skydda mot höga vattenflöden. De har också bytt ut en del ledningar under marken och byggt pumpstationer i området för att kunna leda undan dagvatten vid kraftigare regn.

– Det är lite varierande kvalitet på ledningarna, men det har inte varit några allvarliga problem. Vi har bytt ut de gamla och ersatt dem med nya, säger Nisse Koppfeldt.

Just nu pågår arbetet med att asfaltera cykelvägen och vägen längs älven, och om allt går som det ska är planen att de öppnas för trafik på fredag. Sedan kommer arbetet med översvämningsskyddet fortsätta västerut mot Sommarro.

”Folk accepterade inte det”

Fokus under arbetet har varit att planera både gång-, cykel- och biltrafik till och från sjukhuset. Även om det i stort sett har gått bra har de stött på några hinder längs vägen. Bland annat när de stängde Klaraviksbron, cykelbron över älven.

– Folk accepterade inte det utan försökte ta sig fram ändå. Men nu blir det bra att den öppnar också, samtidigt som skolorna börjar, säger Nisse Koppfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.