Pernilla och Cecilie Skyvulstad var ett apr av dem som kollade in de nya bussarna och snabbusslinjen i samband med invigningen. Foto: SVT

Nya elbussarna uppskattas av Karlstadsborna

Publicerad

Lars Lerin, Rickard Wolff, Selma Lagerlöf och Christer Sjögren. Så heter de nya elbussarna som ska trafikera den nya snabbusslinjen i Karlstad.

I dag invigdes den nya snabbusslinjen som i ett första stråk kommer att åka mellan Rud och Stora torget med start i morgon, söndag.

Invånarna har fått lämna förslag på vad de nya bussarna ska heta och i samband med invigningen presenterades de; Lars Lerin, Rickard Wolff, Selma Lagerlöf och Christer Sjögren ska rulla på den nya snabbusslinjen.

Det var en del Karlstadsbor som trotsade regnet och tog sig till stan för en titt på de nya elektrifierade dragspelsbussarna.

– De var jättefina så det blir nog jättebra tror jag, fast just den linjen brukar inte jag åka. Det är ju ett bra alternativ med tanke på klimatet, säger Lisbeth Andersson.

– Jag tycker det är jättebra att det finns elbussar och att det är en snabblinje, säger Pernilla Skyvulstad.

Och Cecilie Skyvulstad håller med:

– Jag tycker det är bra. De är väldigt fina, säger hon.

Även om det funnits elbussar som gått kollektivt i andra städer är Karlstad först med att få in de längre bussarna, så kallade ledbussar eller dragspelsbussar, som helt och hållet går på el i den ordinarie trafiken.

– Det här är den första linjen i Sverige där man kör helt elektrifierade ledbussar i kollektivtrafiken. Vi är lite av pionjärer och nu är det många andra städer som planerar att införa liknande lösningar, säger Mattias Bergh chef för Karlstadbuss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.