Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör det nya rödgröna styret i Karlstad om sidbytet, flygplatsen och välfärden. Foto: SVT

Nya rödgröna styret i Karlstad: ”Vi har faktiskt många gemensamma frågor”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Miljöpartiet och Centerpartiet hoppar över till Socialdemokraternas sida i politiken och får därmed behålla makten i Karlstad.

– Vi har faktiskt många gemensamma frågor och beröringspunkter, säger koalitionsledaren Linda Larsson (S).

Öka takten i klimatomställning, ge företagare ett bra bemötande och satsa mer på skolan och äldreomsorgen. Där är de överens.

Men inför valet lovade Miljöpartiets Monika Bubholz att Karlstad airport var ”jättehårt villkorat” i förhandlingarna om makten. De har länge varit hårt kritiska till att kommunen driver och subventionerar flygplatsen. Men när det nya styret presenterades nämndes den inte över huvud taget.

Hur blir det med flygplatsen?

– Det får vi återkomma till, men vi har absolut pratat om den frågan.

Handelsutredning

Och Socialdemokraterna har tidigare gått hårt åt det moderatledda styrets förslag om nya handelsområden utanför stadskärnan och har velat starta en ny handelsutredning.

En etablering på Månsberget är just nu föremål för en juridisk process och Ulleberg har ”inte diskuterats” menar Linda Larsson medan Centerpartiets Frida Pettersson säger att ”vi ska hedra de beslut som är och följa de processer som är” i frågan om Ulleberg.

– Vi har funnit en väldigt bra balans mellan att hedra en del beslut som redan är fattade men samtidigt också ge valresultatet det genomslag i vår gemensamma plattform som det förtjänar, säger Linda Larsson.

Blir det en ny handelsutredning?

– Det återstår att se, alla frågor har vi inte hunnit lösa på den här korta tiden, säger Linda Larsson.

– Vi är överens om att vi vill satsa på centrum och se till att det finns bra förutsättning för verksamheten här i Karlstad, säger Frida Pettersson (C).

Privat väldfärd

Och på frågan om hur de ska enas kring privat drift av välfärden är det också lite oklart. Socialdemokraternas förstenamn säger plötsligt att det inte alls handlar om just driftsformen, utan kvaliteten.

Se mer om det i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Värmland

Mer i ämnet