Foto: Landstinget i Värmland och SVT

Operationssköterska prisas för sin uppfinning

Publicerad

Carina Molander har fått SKAPA-priset för sin uppfinning som ska främja både hälsa och arbetsmiljö i samband med robotkirurgi.

Carina Molander, jobbar till vardags som operationssköterska inom robotkirurgi på Centralsjukhuset i Karlstad. Bland annat jobbar hon med gynekologi och deltar då i många operationer där elström, diatermi, används för att skära loss exempelvis livmordern från vagina.

– Diatermin koagulerar blodkärl och vävnad, vilket leder till minskad blödning vid operation. Men den gör också att det utvecklas mycket rök, som inte är nyttig för oss som arbetar eller för patienten. Jag kontaktade en arbetsmiljöingenjör på landstingshälsan som hjälpte oss med partikelmätning. Den visade att risk för ohälsa förelåg och vi uppmanades att använda andningsskydd istället för munskydd, säger Carina Molander i ett pressmeddelande.

Föddes en idé

Då flera operationsavdelningar Carina varit i kontakt med upplever samma problematik började hon arbeta på en mainipulator som ska eliminera diatermiröken.

Hon skickade även det här förslaget till SKAPA, en stiftelse bildad till minne av Alfred Nobel, där hon också nu prisats för sin uppfinning.

– Jag blev väldigt glad för priset, då det visar att fler tror på min ide. Då arbetsmiljö och miljötänk är viktiga frågor för mig, säger Carina Molander.

En prototyp kommer nu att skapas genom landstinget innovationssluss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.