Bosse Henriksson (M). Foto: SVT

Oppositionen kritisk till hanteringen av rapporten

Uppdaterad
Publicerad

Den borgerliga oppositionen på Hammarö är skarpt kritisk till hur den politiska majoriteten hanterat kostnadsunderlaget inför folkomröstningen om Hammarös framtida skolstruktur. De menar att de kostnader som lagts fram är resultatet av ett rent beställningsjobb.

Enligt det kostnadsförslag som Hammarös politiska majoritet presenterat inför folkomröstningen den 10 december blir det 150 miljoner kronor dyrare att behålla två högstadieskolor jämfört med att slå ihop dem. Men en utredning som kommunen beställt från konsultföretaget Sweco visar det motsatta.

– Sweco är en av Sveriges största konsultbyråer. De är väldigt tillförlitliga, säger moderaternas gruppledare på Hammarö Bosse Henriksson (M).

Skolstriden på Hammarö

Enligt konsultrapporten skulle det i stället bli 158 miljoner kronor billigare att behålla två högstadier. Men den rapporten hemlighölls. I stället lät kommunledningen de egna tjänstemännen göra en ny utredning.

– Det är bedrövligt. Ett rent beställningsjobb från majoriteten, dundrar moderaternas gruppledare Bosse Henriksson.

Konsultrapporten från Sweco är daterad den 16 oktober men diariefördes först den 14 november. Den moderate oppositionspolitikern är djupt upprörd över att inte resultatet av konsultrapporten offentliggjordes direkt och att kommunens tjänstemän i stället fick i uppdrag att ta fram ett nytt kostnadsunderlag.

– Det är inget fel på tjänstemännen. De gör vad de blir tillsagda att göra. Det är ett rent beställningsjobb, säger Bosse Henriksson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolstriden på Hammarö

Mer i ämnet