Patienten fick svåra biverkningar och läkaren kritiseras nu av IVO Foto: TT

Ordinerades åtta gånger för hög dos epilepsimedicin

Publicerad

En läkare inom landstinget kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för slarv. Detta efter att ha skrivit ut en för åtta gånger för hög dos av en medicin mot epilepsi. Efter att ha tagit medicinen i 1,5 månad drabbades patienten av yrsel och kramper och behövde sjukhusvård.

”Jag kände mig ensam och nära döden”, skriver patienten i anmälan.

Inspektionen för vård och omsorg IVO, som granskat fallet efter en anmälan från patienten, anser att läkaren brustit i kontrollen av sin läkemedelsordination.

Läkaren skrev ut 25 mg som succesivt skulle ökas till 100 mg. Men läkaren ordinerade av misstag läkemedlet i styrkan 200 mg, alltså åtta gånger för mycket, och det innebar att patienten efter upptrappningen fick en dos på 800 mg per dygn.

Skrek på hjälp

I anmälan beskriver patienten de svåra biverkningarna hen drabbades av efter att ha tagit för hög dos.

En förmiddag upplevde patienten hur synen försämrades och hen blev yr. Patienten förstod att läget var allvarligt och försökte ringa efter ambulans. Patienten kunde dock inte hålla i telefonen på grund av kramper och kräkningar.

Hen skrek på hjälp för att grannarna skulle förstå att de måste ringa efter hjälp. ”Hela jag rycker okontrollerbart! Jag försöker ringa 112 men jag kan inte”, skriver patienten i sin anmälan.

”Mitt livs värsta upplevelse”

Till sist lyckas patienten kravla sig till ytterdörren och fick upp den och grannarna hjälpte till att larma. Polis och ambulans kom till undsättning. På sjukhuset undersöktes patienten och det konstateras att hen fått en för hög dos av epilepsimedicin.

” Jag fick till slut hjälp efter att ha upplevt mitt livs värsta upplevelse, jag kände mig ensam och nära döden”, skriver patienten i anmälan.

Åtgärder har nu vidtagits för att något liknande inte ska kunna inträffa igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.