Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stadsparken i Arvika är delvis avspärrad på grund av översvämningen från de höga vattenflödena. Hör räddningschefens senaste prognos. Foto: SVT

Översvämningen kan hålla i sig fram till nyår

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i onsdags har räddningstjänsten arbetat i stabsläge på grund av de höga vattenflödena i Glafsfjorden. Stadsparken har delvis spärrats av och vattnet når nu långt över kajkanten. Förhoppningen var att stigningen skulle nå sin kulmen under helgen, men vattnet bara forsätter stiga och nu planerar räddningstjänsten för att det kan hålla i sig över jul och nyår.

Vattnet har stigit nära 30 centimeter sedan onsdagen: 47 meter och 30 centimeter över havet, enligt den senaste mätningen. Och mer regn väntas komma i veckan.

– Det har fortsatt öka men i betydligt långsammare grad. Däremot har vi en vecka i antågande som kan innehålla mycket nederbörd och då tror vi att det kan ta fart och öka igen, säger räddningschefen Mattias Larsson.

Räddningstjänsten planerar för att arbeta i stabsläge fram till jul, men det kan bli längre än så. Vattnet i Stadsparken kan alltså väntas ligga kvar ett tag.

Klass 1-varning

Redan nu är situationen ansträngd på vissa ställen längs med Glafsfjorden och Byälven ned till Säffle. Vägar har svämmats över och husägare ser sina källare hotade. En barriär har satts upp mellan Kattviken och Järnvägsgatan i Arvika och ytterligare en barriär kan komma att sättas upp vid Strandvägen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Byälven och prognosen är att det håller i sig hela nästa vecka.

– På vissa ställen har det uppkommit skador, men det är på högre nivåer än så här som de riktigt stora skadorna uppstår och där är vi inte riktigt än, säger Mattias Larsson. 

Hoppas på köldknäpp

På torsdag och fredag väntas minusgrader i Arvika, men det krävs mer än så för att vattenflödet ska lugna sig.

– En riktigt köldknäpp som är stadigvarande skulle vara positivt. Blir det riktigt kallt så minskar tillrinningen ganska dramatiskt och vi får ett betydligt positivare läge, säger Mattias Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämningar i Arvika

Mer i ämnet