Till skillnad från tidigare somrar råder det i år ingen kötid för att beställa ett nytt pass, på grund av coronapandemin. Foto: TT

Positiva coronaeffekten: Inga kötider för pass

Publicerad

Minskat resande under coronapandemin har medfört att polisen sedan ett antal månader tillbaka inte utfärdar så många nya pass. Den som går in och vill boka tid för pass nu kan på många håll få en tid redan samma dag.

2018 infördes tidsbokning, drop in-möjligheten försvann och också köerna. Men i stället kunde man få vänta i veckor på lediga tider för att skaffa nytt pass.

Att det är lågt tryck hos passpolisen märks inte minst i Värmland. I Karlstad, Torsby, Arvika och Kristinehamn är det gott om tider på bokningssidorna – till och med samma dag.

Nu avråder inte UD längre för resor till 16 länder i Europa – det gäller bland annat flera turistmål som Italien, Spanien, Grekland, Kroatien och Portugal. På onsdag väntas Utrikesdepartementet häva sin avrådan att resa till ytterligare länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet