Svenska rallyts framtid kan avgöras på ett möte i Svenska bilsportförbundet nästa vecka. Rallyts vd Glenn Olsson känner inte till något möte men hoppas på ett positivt utfall. Foto: TT

Rallyts framtid kan avgöras nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Svenska rallyt har ett konkurshot hängande över sig efter en tids rejäl turbulens.

Nästa vecka kan framtiden för tävlingen avgöras.

SVT har den senaste veckan flera gånger rapporterat om hur en konflikt i Svenska bilsportförbundet i förlängningen hotar det svenska VM-rallyts existens.

Nu går förbundet ut på sin webbsida och avslöjar att ett nytt möte gällande framtiden kommer att hållas inom kort.

”Arbetet med att lösa framtiden för Rally Sweden har pågått under en längre tid och under nästa vecka kommer ett nytt möte hållas gällande Rally Sweden med målet att se vilket eller vilka alternativ som det ska fortsätta att arbetas med”, skriver förbundsstyrelsen som även hade ett informationsmöte med alla distrikt och valberedningen i torsdags.

”Inte hört talas om”

Vad för typ av möte det handlar om är oklart. Men än så länge är inte den andra delägaren av rallybolaget, Uvåns näringslivscenter, informerad.

– Det är inget som jag har hört talas om och inget möte är bokat i dagsläget, men vi har sökt varandra i dag jag och Roger Engström (tillförordnad ordförande för Svenska bilsportförbundet), säger Lars Sätterberg, vd för Uvåns näringslivscenter.

Svenska rallyts vd Glenn Olsson känner inte heller till något möte.

– Men allt jag hoppas på är att vi kan komma vidare och lägga det här bakom oss, säger han.

Flera alternativ

Det är dock tydligt att både SBF och Uvåns näringslivscenter vill se en ny ägare till rallybolaget.

”Att vi fortsatt ska ha kvar ett VM-rally i Sverige har aldrig varit någon fråga. Det är ett av Idrottssveriges starkaste varumärken, intresse- och publikmässigt är det största vi har. Vi måste finna en ny och stabilare lösning där vi får ett snösäkrat rally med en stabil framtida ekonomi. Vi arbetar nu vidare med flera alternativ. Intressenter finns sen tidigare och de samtalen fortsätter nu”, skriver styrelsen för bilsportförbundet på webbsidan.

Glenn Olsson hoppas att så blir fallet.

– Jag har länge förespråkat att vi ska få en ny ägare som kan bidra mer på intäktssidan. Det behövs för att klara de utmaningar vi står inför, säger han.

Besked om tävlingsplats i februari

Samtidigt som framtiden är osäker för VM-tävlingen fortsätter arbetet med att hitta en eventuell ny tävlingsplats från och med nästa år.

– Det arbetet försenas ju så länge den här typen av frågor pågår, men ambitionen är fortsatt att vi ska kunna bestämma något i februari, säger Glenn Olsson.

SVT söker Svenska bilsportförbundets tillförordnade ordförande Roger Engström för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer