För både Wermland opera och FBK innebär beslutet stora ekonomiska förluster. Foto: SVT

Så reagerar Wemlands opera och Färjestad BK på coronabeslutet om 50 i publiken

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Värmland har beslutat att inte höja publikgränsen till 300 vid månadsskiftet till november, utan står kvar med en gränsen på 50 personer. Detta på grund av smittläget av corona i länet. Ett beslut som bland annat påverkar kultur- och idrottslivet.

– Det är verkligen inget roligt scenario jag ser framför mig, säger Pernilla Eduard som är marknadschef vid Wermland opera.

När vi på SVT får tag på Pernilla Eduard från Wermland opera berättar hon att beskedet med 50 i publiken inte kom som någon överaskning.

– Det känns bra att vi vet vad som gäller – vi vill absolut inte bidra till någon smittspridning. Samtidigt är ju detta katastrofalt för oss.

Förluster både ekonomiskt och utförandemässigt

Eduard säger att man redan har kontrakt skrivna med sångare och extramusiker som måste betalas och att beslutet kommer leda till en ekonomisk förlust.

– Sedan är det ju så att om man bara spelar för 50 personer så blir det rent konstnärligt inte riktigt på samma sätt som man önskar.

Möte om kommande produktion

Under åtta veckor har Wermland opera kört konserter med bara 50 personer i publiken. Nästa evenemang på agendan är ”Stjärnorna i baren”. På måndag ska ledningen för operan sätta sig mner och diskutera om detta går att genomföra på ett bra sätt eller om man måste ställa in.

”Enorm arbetsbelastning”

Också Stefan Larsson, vd för Färjestad BK, säger att beslutet för stora konsekvenser för hockeyverksamheten.

– Sett över återstående matcherna i grundserien så handlar det om cirka 1,5 miljoner kronor. Vidare innebär ständigt ändrade förutsättningar enorm arbetsbelastning på en redan väldigt pressad organisation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet