Foto: SVT

Regeringen vill effektivisera vildsvinsjakten

Publicerad

Regeringen vill förenkla och effektivisera jakten på vildsvin. De har remitterat ett förslag om en ändring i jaktförordningen som ska möjliggöra att viss teknisk utrustning får användas.

– De växande vildsvinstammarna orsakar stora problem för markägare och lantbrukare. Jakten efter vildsvin måste därför underlättas och effektiviseras, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

Förslaget innebär att vissa jaktmedel som elektronisk bildförstärkare eller bildomvandlare, värmekamera eller rörlig belysning i anslutning till jaktvapnet tillåts vid jakt.

– Att tillåta dessa jaktmedel vid vildsvinsjakt är ett steg på vägen, säger Sven-Erik Bucht.

Idag krävs det beslut av Länsstyrelsen för att få använda de aktuella jaktmedlen.

Får jagas dygnet runt

Eftersom vildsvin generellt är aktiva på natten och det även är tillåtet att jaga dem då under allmän jakttid, mellan den 16 april till och med 15 februari, skulle jakten kunna underlättas om det var tillåtet att använda till exempel nattriktmedel och rörlig beslysning.

– Förslaget leder förhoppningsvis till att fler vildsvin än idag kan skjutas. Skador orsakade av vildsvin på bl.a. grödor kan därför förväntas minska, säger Sven-Erik Bucht.

Ändringarna i jaktförordningen föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.