• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Beslut om miljonstöd skjuts fram

Uppdaterad
Publicerad

Hurvida Region Värmland kommer bidra med 3,7 miljoner kronor till Frankfurtlinjen och köpa en del av kommunens aktier i det omstridda näringslivsbolaget skjuts på framtiden.

Ledningen för Region Värmland har tidigare föreslagit att regionen går in som delägare i det omdisktuerade Värmlands Näringslivsutveckling AB, som står bakom flyglinjen Karlstad-Frankfurt.

– Det här flyget är nog det viktigaste vi kan göra för näringslivet i länet, har Tomas Riste (S), regionråd i Värmland, tidigare sagt till Värmlandsnytt.

Värmlands näringslivsbolag

Det Region Värmland idag skulle ta ställning till var ifall de skulle köpa drygt hälten av kommunens aktier, alltså 25 procent i Värmlands Näringslivsutveckling AB, och samtidigt skjuta till 3 675 000 kronor. Men ärendet återremitterades idag med hänvisning till att bildandet av Värmlands Näringslivsutveckling AB har överklagats.

– Det finns ingen anledning att köra det här också. Vi avvaktar förvaltningsrättensbeslut helt enkelt, säger Tomas Riste (S) regionråd.

Kan strida mot lagen

Som Värmlandsnytt tidigare rapporterat har kommunens beslut om att bilda bolaget Värmlands Näringslivsutveckling AB överklagats. Förvaltningsrätten ska avgöra om beslutet i kommunfullmäktige strider mot lagen eller ej.

Kommunalrådet i Karlstad, Per-Samuel Nisser (M), har sagt att om Region Värmland går in som delägare visar det att hela länet står bakom flygsatsningen.

– Det blir tydligt att det har med hela Värmland att göra, har Per-Samuel Nisser tidigare sagt till Värmlandsnytt.

Trots att Karlstads kommun från början står för hela kapitalet i Värmlands Näringslivsutveckling ska näringslivet äga 51 procent av bolaget, vilket innebär att skattebetalarna inte kommer att ha någon direkt insyn i företaget. I maj beslutade regionfullmäktige att godkänna förslaget och köpa aktier av kommunen, vilket överklagades. Och idag ska alltså regionstyrelsen ta beslut i frågan.

Se tidigare inslag och artiklar här

Region Värmland föreslår delägande i näringslivsbolag

Johansson (MP) kritisk till delägarplaner

Beslut om nytt bolag stoppas tillfälligt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmlands näringslivsbolag

Mer i ämnet