Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Testkapaciteten är hårt belastad i länet, därför är det nu av största vikt att endast de med symptom testar sig, menar samordnaren för covid-testningen i länet. Foto: SVT

Regionen vädjar: Testa dig inte i onödan

Publicerad

Personer som vill testa sig för covid-19 trots att de inte har några symptom blir ett allt större problem för Region Värmland.

– Konsekvenserna blir att om för många provtar sig när man inte ska göra det kan tiderna ta slut för dem som verkligen behöver det, säger Charlotta Nelsson, samordnare för covid-testning i Värmland. 

Enligt Charlotta Nelsson förekommer det att folk själva hämtar upp provtagningskit på apoteken trots att det tydligt framgår att man istället ska skicka ett ombud. När apotekspersonalen ifrågasätter detta framkommer det då att personen inte alls har symptom och att de bara vill testa sig ändå.

Det är hård belastning på provtagningen och tiderna tar slut snabbt. Det är mycket viktigt att man följer de instruktioner som finns när det gäller provtagningen, menar Charlotta Nelsson.

– Man ska heller inte ta prov om det gått för lång tid efter att man blivit sjuk, för då är inte testet tillförlitligt om man har lindriga symptom, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet