De nyutbildade undersköterskorna täcker med nöd och näppe upp för de 180 som går i pension i länet varje år Foto: SVT

Rekordstor brist på undersköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på undersköterskor är större just nu än den varit på många år. Enligt arbetsförmedlingen är läget inom äldrevården allvarligt. Men det här är ingenting emot vad det kommer att bli, om utvecklingen fortsätter.

– De kommande tio åren ser obehagliga ut om vi inte gör något, säger Agneta Jöhnk på Sveriges kommuner och landsting.

I hela Värmland kommer i genomsnitt 180 undersköterskor gå i pension varje år fram till år 2025, enligt en prognos från Arbetsförmedlingen.

De nyutbildade undersköterskorna i Värmland täcker med nöd och näppe upp för de 180 som går i pension i länet varje år. Men till råga på allt så blir befolkningen också äldre. Arbetsförmedlingen räknar med att antalet värmlänningar över 80 år ökar med 42 procent fram till år 2030.

– Det är allvarligt, för det kommer bli värre i framtiden. Vi har ju sett en avtagande trend på tillgången på undersköterskor och det här kommer att fortsätta, säger Jan Sundqvist, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Hos arbetsförmedlingen finns en reserv med sköterskor som kan gå in och arbeta vid behov, och enligt Jan Sundqvist har den minskat för varje år.

– Vi har haft en reserv på 500 sköterskor per län, nu är vi nere på 100 stycken per län, säger han.

Anhöriga får ta hand om sina gamla föräldrar

Om inte samhället klarar av att få in mer personal i vården de kommande åren tror han att vi kan tvingas att gå tillbaka till det samhälle vi hade förr i världen, och att mer av åldringsvården kommer att ligga på de anhöriga.

– Man får helt enkelt ta hand om sina gamla far- och morföräldrar med den begränsning det innebär av möjligheten att själv vara ute i yrkesverksamhet, säger Jan Sundqvist på Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.