Foto: Privat

Ruds kyrkogård firar 100 år

Publicerad

I dagarna är det 100 år sedan Ruds kyrkogård i Karlstad invigdes. Under allahelgonahelgen uppmärksammas jubileet bland annat med en karta över gravar där kända personer, som gett avtryck i Värmland, vilar.
– Här ligger ”Luffarnas konung”, läkaren Hugo Severin och illustratören Lasse Sandberg, berättar kommunikatören Marie Lundström.

Karlstads första kända gravplats var runt Domkyrkan i centrum och i början av 1800-talet flyttades begravningsplatsen till kyrkogårdarna vid stenbron.

Kring sekelskiftet 1900 blev det trångt bland gravarna och man började se sig om efter en ny kyrkogård.

– Det började lukta också för sättet att ta tillvara döda var inte riktigt detsamma som idag. Så man byggde kyrkogården ute på Rud, vilket då var landsbygd, säger Marie Lundström som är kommunikatör i Karlstads pastorat.

Karta till speciella gravplatser

En person som var delaktig i att se till att kyrkogården byggdes och att krematoriet kom till var läkaren Hugo Severin. Hans grav finns nu med på en ny karta som kyrkan tagit fram för att man ska kunna orientera sig bland alla gravplatser.

– Det är en stor och kyrkogård och inte så lätt att hitta bland gravarna så vill vill göra det lättare för folk att vandra omkring och titta.

Foto: Privat

Luffarnas konung

Bland de gravplatser som finns utmärkta på kartan hittar man personer som luffarnas konung ”Rört” alias Robert Olsson beskriven som en av Karlstads mest kända original som ofta sågs vagga omkring med händerna i byxfickorna längs Karlstads gator. 

Här finns också den första personen som begravdes på kyrkogården år 1920, skeppsredaren Josef Bergendorf. Kaffemagnaten Anders Löfberg, tidningsmannen Gustaf Ander och illustratören Lasse Sandberg är andra personer vars gravplatser pekas ut på kartan.

Tröstestig och ljuständning

Till jubileet har också en ”tröstestig” med tänkvärda citat tagits fram och under allahelgonahelgen kommer kyrkan att ha öppet Stillhetens kapell för samtal och ljuständning. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer