Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Fördelningen av ukrainska flyktingar mellan kommunerna i Värmland klar

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har nu gjort klart hur de ukrainska flyktingar som beräknas komma till Sverige kan fördelas på Värmlands kommuner.

Under året har Värmland beredskap att ta emot 2 299 skyddsbehövande flyktingar från Ukraina. Detta enligt det så kallade länstalet som Migrationsverket fastslagit. Länsstyrelsen Värmland har nu rapporterat in förslag om fördelningen av skyddsbehövande på kommunnivå.

I Värmland har kommunerna getts möjlighet att lämna förslag till omfördelningar inom kommunkollektivet utifrån lokala förutsättningar.

– Kommunerna har hanterat fördelningen på ett föredömligt och solidariskt sätt trots att processen gått snabbt. Dessutom saknas fortfarande en del svar på flera viktiga frågor som bland annat rör det praktiska mottagandet och ersättningar, vilket också varit en utmaning i processen, säger Elin Nystrand, stabschef på Länsstyrelsen i Värmland och ansvarig för dialogprocessen med länets kommuner, i ett pressmeddelande.

Öppning för flyktingarna i Arvika

I Arvika finns sedan tidigare redan drygt 150 ukrainska flyktingar som har kommit med hjälp av privatpersoner. Ett 90-tal har tillfälligt fått hjälp med akutboende av kommunen. Kommunen har tidigare gjort en hemställan till Migrationsverket om att få räkna de flyktingar som fått akutboende som anvisade till staden – men fått nej.

Enligt länsstyrelsens fördelning kommer Arvika nu få förbereda sig på att ta emot 227 flyktingar – och kommundirektör Hans Karlsson hoppas att de flyktingar som redan finns i kommunen kommer att kunna räknas in i den ny gruppen tilldelade flyktingar.

– Nu ser vi en öppning för att Migrationsverket kan låta de människor som redan kommit hit att få bli en del av tilldelningen och på så vis kunna stanna. Vi hoppas på det men har inte fått något besked ännu, säger Hans Karlsson.

Så här ser fördelningen ut

Arvika: 227

Eda: 80

Filipstad: 0

Forshaga: 105

Grums: 63

Hagfors: 123

Hammarö: 187

Karlstad: 681

Kil: 118

Kristinehamn: 163

Munkfors: 46

Storfors: 35

Sunne: 143

Säffle: 87

Torsby: 121

Årjäng: 120

Källa: Länsstyrelsen Värmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.