Fritt fram att bälja i sig – nu behöver vattnet i östra delarna av Karlstads kommun inte längre kokas. Foto: SVT/TT

Sista kokningsrekommendationerna försvinner

Publicerad

Efter över en månads kokande av dricksvattnet i Väse, Ekholmen, Rörsvik och Grän är det nu fritt fram att dricka det direkt från kranen.
Detta efter att Karlstads kommun nu fått provresultat som ser bra ut.

Det är över 50 dygn sen som kommunen först gick ut med kokningsrekommendationer för Skattkärr, Väse och ett gäng andra mindre områden. Först nu hävs de sista rekommendationerna.

– Det känns nu väldigt skönt att äntligen kunna häva dessa rekommendationer som har orsakat mycket arbete för våra vattenabonnenter som för våra medarbetare, skriver Karlstads kommuns VA-chef Eva-Lena Beiron i ett pressmeddelande.

Det ska alltså inte längre finnas några e.coli-bakterier i vattenledningarna.

Vad var det som orsakade det?

– Vi vet nu att det har kommit in vatten i en otäthet i en lucka på vattentornet i Skattkärr. Vi kunde snabbt se att det var där vi hade högst bakteriehalt så vi kopplade bort det tornet ganska direkt och därefter har vi sett att det har klingat av successivt, säger Eva-Lena Beiron.

Vattentornet bortkopplat – ska åtgärdas

Det gjordes redan i augusti, men trots det har bakterieförekomst härjat i ledningarna. Den 22 september hävdes till slut kokningsrekommendationerna för Skattkärrsområdet – men för Väse dröjde det.

– Väse ligger längre ut på kedjan, så det har tagit längre tid. Det har funnits små rester kvar i ledningsnätet, vi har tagit prov på flera punkter och följt upp dagligen och det är först nu som vi har två helt rena prover på alla punkter.

Vad drar ni för lärdomar av det här?

– Vi kommer ha en sittning framöver här där vi ska utvärdera allt och se vad vi kan dra för lärdomar. Det finns säkert en del men det är tidigt att svara på det.

LÄS MER: Boende börjar tröttna på att koka vattnet

Framöver väntar ytterligare åtgärder kring vattentornet i Skattkärr.

– Vi kommer åtgärda vattentornet där och sen se hur vi kan gå vidare med andra insatser. Tornet i sig är fortfarande bortplockat, vi tror att det kan vara åtgärdat innan årsskiftet, säger Eva-Lena Beiron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer