Foto: SVT

Skolstriden på Hammarö är långt ifrån över

Uppdaterad
Publicerad

När kommunfullmäktige på Hammarö har möte nu på måndag, den 26 juni, kommer oppositionen – Moderaterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna – att kräva en folkomröstning i skolfrågan.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet, som styr Hammarö kommun, har tidigare sagt att det inte behövs någon folkomröstning i och med att man dragit tillbaka sitt så kallade inriktningsbeslut om framtiden för Hammarös skolor.

Men det nöjer sig inte oppositionen med.

”Att dra tillbaka ett inriktningsbeslut innebär inte med automatik att frågan därmed är utagerad. Snarare tvärtom kan den sittande majoriteten när de så önskar lägga ett nytt förslag med samma inriktning”, skriver Moderaternas gruppledare Bosse Henriksson i ett pressmeddelande.

Omröstniningsfrågan upp i fullmäktige

– Skolfrågan handlar främst om kommuninvånarnas motstånd mot att de båda högstadieskolorna Mörmoskolan och Hammarlunden ska slås ihop till en storskola, säger Miljöpartiets gruppledare Mikael Jern.

En namninsamling tidigare i år fick ihop tillräckligt många namn för att få en folkomröstning i skolfrågan och nu på måndag kommer frågan upp i kommunfullmäktige.

– Vi kommer få ihop de röster som behövs för att folkomröstningen ska bli av, säger en segerviss Bosse Henriksson till SVT Nyheter Värmland.

Majoriteten: ”Finns inget att rösta om”

Hur kommenterar då det socialdemokratiska kommunalrådet Per Aspengren oppositionens utspel?

– Vi ser inte att det finns någon frågeställning att folkomrösta om. Vi har återgått till den nuvarande skolorganisationen och behåller två högstadieskolor och Lillängsskolan och bygger upp Götetorpsskolan igen efter branden. Men om kommunfullmäktige beslutar om en folkomröstning på måndag ställer vi oss naturligtvis bakom beslutet, säger Per Aspengren.

Oense – även om tidpunkten

Om beslutet på måndag blir en folkomröstning så är man ändå inte överens om tidpunkten.

– Vi vill ha folkomröstningen i samband med valet 2018, av ekonomiska skäl, säger Moderaternas Bosse Henriksson. Vi vill inte slösa med skattepengarna.

Men Socialdemokraterna vill se en omröstning tidigare än så.

– Vi vill att folkomröstningen ska genomföras så snart som möjligt under första halvåret 2018. Kostnaden blir den samma, oavsett när folkomröstningen sker, menar det kommunalrådet Per Aspengren (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolstriden på Hammarö

Mer i ämnet