Ingemar Hallén, smittskyddsläkare, bekräftar att ytterligare åtta värmlänningar har drabbats av det nya coronaviruset. Foto: TT

Smittskyddsläkaren: ”Tycker inte man ska ställa in allt socialt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inte många oidentifierade coronafall i Värmland. Smittskyddsläkare Ingemar Hallén uppmanar allmänheten till försiktighet – men anser inte att man behöver ställa in allt socialt liv.

Uppmaningen till medborgarna är att man ska vara hemma även om man bara är lindrigt sjuk, och stanna hemma två dygn efter att man har blivit symptomfri.

– Det viktiga nu är att begränsa smittspridningen, och skydda de mest sårbara i samhället, människor över 75-80, säger Ingemar Hallén.

Coronaviruset i Värmland

– Förkylningssymptom går inte att skilja från influensan. Rådet är att man stannar hemma även vid lätt förkylning, även om det får samhällskonsekvenser.

Att helt begränsa sitt sociala liv och undvika att åka kollektivt anser Hallén dock inte är nödvändigt för tillfället. Däremot bör man undvika stora folksamlingar.

Nya provtagningsrutiner

Nytt är också att Region Värmland följer i spåren av Region Stockholm och framöver enbart kommer att ta coronaprover på patienter som tillhör riskgrupper. Det innebär att ingen exakt statistik över hur många som är smittade av covid-19 kommer att finnas framöver.

– Det innebär att vi bara kommer att ta prover på patienter som har en akut luftvägsinfektion och som har behov av vård på sjukhus, säger Ingemar Hallén.

Se Ingemar Hallén berätta mer i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet