Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Martinsson, ordförande för Skutbergets Wenner (till höger) och Erik Nilsson (KD) , ordförande i stadsbyggnadsnämnen i Karlstads kommun (till vänster), berättar om hur de ser på domstolens besked och på frågan om strandskyddsdispens för äventyrslekplatsen. Foto: SVT

Stopp för äventyrslekplats på Skutberget

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare satte mark- och miljödomstolen stopp för bygget av den redan påbörjade äventyrslekplatsen på Skutberget i Karlstad. Beslutet överklagades av kommunen men nu har nästa instans beslutat att inte pröva ärendet. Domen står därmed fast och lekplatsen kan inte färidgställas.

Frågan som prövats är om strandskyddsdispens skulle ges för uppförandet av lekplatsen.

– Hade man gjort rätt från början och satt den utanför strandskyddat område hade lekplatsen varit på plats vid det här laget, säger Thomas Martinsson, ordförande för Skutbergets Wenner som överklagade Länsstyrelsens beslut om att ge dispens för strandskyddet.

Det ansåg inte mark- och miljödomstolen i sin dom att det fanns skäl nog att ge.

På platsen som nu hade valts ut gäller strandskyddet 100 meter från strandlinjen.

Bygget redan påbörjat

Frågan överklagades till Mark- och miljööverdomstolen, som är den högsta instansen, och som nu gett besked om att ärendet inte ges prövningstillstånd.

Bygget av lekplatsen har redan påbörjats, och klätterberget som är färdigt kommer att behöva flyttas.

– Vi fick ju olika besked från olika instanser om vad som gällde och har hanterat detta vartefter, säger Erik Nilsson (KD) ordförande för Stadsbyggnadsnämnden i Karlstads kommun.

Planen är nu att bygga lekplatsen utanför strandskyddat område.

 – Barnen ska få sin lekplats, säger Erik Nilsson.

Hör Thomas Martinsson och Erik Nilsson berätta om hur de ser på domstolens besked, och på frågan om strandskyddsdispens för äventyrslekplatsen, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.