Övningskörning Foto: TT

Svart trafikskola i Karlstad ska ha dragit in miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslutades den omfattande och unika rättegången mot den man som misstänks ha drivit svart trafikskola i bland annat Karlstad, Karlskoga och Åmål under cirka sju års tid. Åklagaren vill se honom dömd till minst tre års fängelse och yrkar även på näringsförbud i sju år.

Efter 38 rättegångsdagar med 160 förhör satte man idag punkt för den omfattande rättegången mot den misstänkte 55-åringen.

Enligt åtalet har han drivit illegal trafikskola och dragit in minst åtta miljoner kronor svart från över 1000 kunder. Han är tidigare dömd till dagsböter för olovlig trafikskoleverksamhet, men i det här målet prövas för första gången en illegala trafikskola som ekonomisk brottslighet. Nu gäller åtalet därför grovt bokföringsbrott som har en helt annan straffskala.

– Det saknas redovisning och bokföring så det är min övertygelse att personen ska dömas, säger kammaråklagare Eva Grandestedt vid Ekobrottsmyndighetens utredningsenhet i Örebro.

Bokat tider för uppkörning

55-åringen vill bli frikänd och nekar till de flesta av anklagelserna i åtalet. Han hävdar att han huvudsakligen hjälpt vänner och släktingar att boka tid för uppkörning och tagit emot pengar för bensin när han samåkt med vänner och bekanta.

– Det stämmer att han bokat tider för uppkörning, men utöver det har han även erbjudit trafikskoletjänster till andra personer, säger Eva Grandetedt.

”Han har brunnit för att hjälpa sina landsmän”

Periodvis har mannen drivit företag och då haft bokföring som han i ett fall misskött på grund av att han hjälpte släktingar att fly från kriget i Syrien.

2015 startade han ett nytt företag med avsikt att sköta allt enligt regelverket.

– Men då blev han häktad innan redovisningen hann lämnas in, säger 55-åringens advokat Edip Samuelsson.

Edip Samuelsson menar också att de summor som nämns av åklagaren inte alls existerat.

– Frågan är om han inte förlorat på det, svarar han på frågan hur mycket mannen tjänat.

Men han har väl inte gjort det gratis?

– Han har brunnit för att hjälpa sina landsmän, det är det det handlar om, säger Edip Samuelsson.

”Skulle tingsrätten fria har vi ett lagstiftningsproblem”

Domen som meddelas den 7 maj kommer få stor betydelse oavsett utgången menar kammaråklagare Eva Grandestedt.

– Den är ju viktig på det sättet att man inte ska komma undan med att ägna sig åt en helt svart verksamhet på det här sättet. Skulle nu tingsrätten se fullkomligt friande på det här, då har vi ju verkligen ett lagstiftningsproblem som jag ser det, säger Eva Grandestedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.