Nu har Transportstyrelsen gett klartecken för ambulansflyget. I Värmland kan starten bli i februari nästa år. Foto: SVT

Efter flera bakslag: Flygtillstånd för nya ambulansflyget

Publicerad

Efter flera bakslag som lett till förseningar för ambulansflyg i regionernas regi har Transportstyrelsen nu beviljat flygtillstånd för verksamheten.

– Jag är väldigt, väldigt nöjd. Det betyder att hela tillståndsprocessen är klar, säger Ola Karlsson (M), ordförande för svenskt ambulansflyg, KSA.

Det återstår fortfarande ett antal frågor att lösa innan ambulansflyget kan starta på allvar. Det handlar bland annat om utbildning av piloter och sjuksköterskor.

Start i februari

Planen för KSA:s ambulansflyg är nu att starten för flygen i Umeå ska kunna starta i slutet av november. Flygbaserna på Arlanda och Landvetter – som i huvudsak blir bas för ambulansflygplanen som ska serva Värmland – ska enligt Ola Karlsson börja fungera under februari månad nästa år.

Operativt flygtillstånd AOC innebär att Svenskt Ambulansflyg har tillstånd att bedriva kommersiell luftfart. I ansökningsprocessen prövas allt från ekonomisk kapacitet, verksamhetens operativa förmåga till säkerhetsarbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer