Uppsägningen blir en dyr affär för Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg, KSA. Foto: SVT

Ambulansflygets direktör tvingas gå – får 15 månadslöner i avgångsvederlag

Uppdaterad
Publicerad

Innan det första ambulansflyget ens kommit i luften tvingas förbundsdirektören för regionernas satsning på ambulansflyg i egen regi att lämna sitt jobb. Nästan 1,8 miljoner kronor får den petade förbundsdirektören Andreas Eriksson i avgångsvederlag.

– Det har varit en resa med många luftgropar, det har dykt upp många bekymmer efter vägen och vi konstaterar att vi behöver ett nytt ledarskap, säger Ola Karlsson (M), från Karlskoga, som är ordförande i Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg, KSA.

Dyr affär

Men uppsägningen blir en dyr affär för KSA. Andreas Eriksson får sammanlagt 15 månadslöner på vardera 119 000 kronor när han slutar. Först fullt betalt under tre månaders uppsägningstid trots att han inte har arbetsskyldighet, därefter ett engångsbelopp på tolv månadslöner. sammanlagt 1 785 000 kronor.

Det är mycket pengar. Skattemedel, vad säger du?

– Ja, det är mycket pengar, men det var ett befintligt avtal och vi hade att förhålla oss till det, säger Ola Karlsson.

Försenad start

Vi har tidigare berättat om de problem KSA har med att ordna med ambulansflyg i regionernas egen regi.

Leveransen av plan har skjutits fram och efter att upphandlingen av pilottjänster överklagats till förvaltningsrätten har också starten för verksamheten försenats.

Anders Sylvan, som tidigare bland annat varit landstingsdirektör i Västerbotten, går nu in som tillförordnad förbundsdirektör för KSA.

Vi har kontaktat Andreas Eriksson som inte vill kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.