Ett trygghetsboende i Karlstad får stänga efter man uppmärksammat brister. Foto: SVT

Trygghetsboende i Karlstad stängs efter brister

Publicerad

Kronogårdens trygghetsboende på Kronoparken planerades att avvecklas under våren 2021. Nu tidigareläggs det arbetet eftersom man uppmärksammat allvarliga brister i verksamheten.

Det handlar om brister i att följa de rutiner som finns, brister i att följa åtgärdsbeskrivningar uteblivna bedömningar och uppföljningar, bristande och utebliven dokumentation samt problem med kommunikationen inom verksamheten.

– Det här kom fram när det kom en ny patientansvarig sjuksköterska i början av april, säger Jill Mattsson, verksamhetchef för trygghetsboenden i Karlstad.

Risk för vårdskador

På Kronogården bor det 29 patienter, enligt kommunens tillsyn har det förekommit brister i tio patientfall där ett av dem riskerade att bli en allvarlig vårdskada.

– Ett av fallen leder till en Lex Maria. Vi har jobbat med fallet sedan det uppdagades. Idag mår kunden bra men vi väljer att gå vidare med an anmälan till IVO, säger Jill Mattsson. 

De boende på vårdboendet kommer nu att erbjudas platser på andra vårdboenden i Karlstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.