Hög smittspridning oroar Ingemar Hallèn, smittskyddsläkare i Region Värmland. Foto: Jenny Eriksson SVT

Unga vuxna dominerar smittspridningen

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddsläkare Ingemar Hallén är bekymrad över den snabba smittspridningen som pågår i Värmland just nu.

– Det är ett ansträngt läge både inom öppenvård och slutenvård.

Dålig följsamhet av rekommendationerna och virusmutationer som tycks ha en ökad spridningsbenägenhet, det är de troliga förklaringarna till att den tredje smittvågen drabbat Värmland, enligt Ingemar Hallén.

Framförallt är det den brittiska mutationen som fått fäste i länet, men det finns även konstaterade fall och misstankar om fall av den Sydafrikanska och den brasilianska mutationen.

Coronaviruset i Värmland

Hör Ingemar Hallén i klippet.

Mutationer tros ha orsakat ökad spridning bland barn

Smittan sprids i alla åldrar, men mest bland personer i yrkesför ålder och unga vuxna. Jämfört med i höstas ser man också många fler smittade barn och unga, vilket lett till distansundervisning på allt fler grundskolor.

– Det är ju inte helt klarlagt, men det ger intryck av att det har ett samband med virusmutanterna, säger Ingemar Hallén.

Hur påverkas läget om mutationerna är mer smittsamma bland unga som inte kommer att vaccineras?

– Det återstår att se. Vi såg ju förra sommaren att säsongen bidrog till en allmän minskning och i kombination med vaccinationerna tror jag det kommer göra det i år med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet