Lantbrukaren Mikael Mårgård i Ölme har blivit bestulen flera gånger. Hör honom berätta i klippet. Foto: SVT

Värmländska lantbrukare tampas med gränsöverskridande stölder

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Mårgård i Ölme är lantbrukare och har 550 dikor. De senaste fyra åren har han blivit bestulen en handfull gånger och förlorat ett värde på cirka 600 000 kronor. Stölderna har begåtts av personer från andra EU-länder.

– De som kommer från utlandet och stjäl måste åka dit och få ordentliga straff, säger han.

Den senaste gången var i början på april. Då vaknade hans bror Henrik Mårgård som bor granne med gården av att någon var på garagedörren som hade larm.

– Så jag körde efter honom till korset och frågade vad han gjorde. Men han kunde inte svenska och han körde iväg, säger Henrik Mårgård.

EU-valet 2019 Värmland

Samtidigt var det fler tjuvar uppe vid gården och snodde allt från 400 liter diesel direkt från traktorerna, en cirkelsåg samt andra verktyg. Henrik Mårgård körde efter tjuven i lastbilen och ringde polisen som efter cirka tre mil jagade ifatt lastbilen och grep föraren. Mannen som är från Rumänien dömdes i veckan för stöld, till villkorlig dom.

Åklagare kritisk

Kammaråklagare Tyko Gullmo har jobbat länge med denna typ av ärenden och menar att tullen och polisen vet om hur lätt det är för utländska ligor och enskilda personer att åka in till Sverige, ta med sig stöldgods och sen åka härifrån.

– Det sker utan någon som helst kontroll, som jag uppfattar det, säger han.

Han menar att det är de öppna gränserna som skapat möjligheten för personer från Litauen, Polen och Rumänien bland annat att komma hit och försörja sig på att stjäla.

– Jag tycker att man borde göra klart att tullen i mycket större utsträckning ska kunna göra kontroller, säger han.

Något som Mikael Mårgård också håller med om.

– Jag har ju hört att det blivit bättre, men jag tror att det bör ökas ännu mer så att de som kommer från utlandet och stjäl åker dit och får ordentliga straff.

Olika organiserade

Enligt Tyko Gullmo så finns det två kategorier tjuvar, generellt. Dels är det den mer organiserade gruppen som kommer och tar lastbilar, för att sedan byta registreringsplåt som de har falska papper för, vilken de sedan för ut från landet med färja. Dels finns det gruppen som mer ”på vinst och förlust” åker med en bil eller lastbil in i Sverige och stannar några dagar för att stjäla från gårdar och sommarstugor, ofta platser som ligger avsides, för att sedan åka iväg igen när de fått med sig en del lösöre.

– De är inte lika organiserade, säger han.

Höjd försäkringspremie

Alla stölder som drabbat Mårön Gård leder till att de fått skjuta på investeringar, men också att försäkringspremiebeloppen höjs. Det som de blivit av med ersätts heller inte till fullo.

– Jag uppskattar att vi fått lägga ut 150 000 kronor för att köpa nya grejer, säger Mikael Mårgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019 Värmland

Mer i ämnet