Hamnen i Arvika under lördagen. Foto: SVT

Räddningschefen: ”Vi kan inte se någon kulmen”

Uppdaterad
Publicerad

Vattnet i Kyrkviken i Arvika fortsätter att stiga. Enligt räddningstjänsten är kulmen inte nådd ännu och i nuläget är prognosen att det kommer stiga till 47,40 meter över havet.

Vattennivån i Kyrkviken mättes under tisdagen till 47 meter och 35 centimeter över havet. Det innebär en ökning med tre centimeter sedan söndagen och totalt mer än en och en halv meter över den normala nivån.

Det väntas mer regn i veckan. Nära 20 millimeter på onsdag, regn blandat med snö, och ytterligare nederbörd senare i veckan.

– Det sammantaget så medför det att nivåerna fortsätter att stiga, med några centimeter per dag, men i förra veckan hade vi snabbare stigning än så, säger räddningschefen Mattias Larsson.

Ingen kulmen i sikte

Det är oklart när vattnet kan väntas sjunka undan igen. Troligtvis inte före nyår.

– Vi kan inte se någon kulmen, att det slutar stiga och vänder neråt. Vi kan heller inte se någon kyla i prognosen.

En handfull mindre vägar har förstörts av de stora vattenmängderna och fler är i farozonen, men de större vägarna ser ut att klara sig. Barriären mot Järnvägsgatan i centrala Arvika har klarat sig bra men kan komma att förstärkas.

Ytterligare en barriär vid området Strand kan bli aktuell först vid vattennivåer runt 47,50 meter över havet.

Här kan du läsa Arvika kommuns senaste uppdatering om läget och här kan du följa vattennivån i kyrkviken direkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämningar i Arvika

Mer i ämnet