• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Grundskolenämnden har från flera håll fått reaktioner på beslutet om distansstudier. ”Men de flesta är förstående”, säger ordförande Axel Darvik (L). Foto: Pressbild/TT

Distansundervisning i Göteborg – 11 000 elever får stanna hemma

Publicerad

Efter beskedet om att även högstadiet får införa distansundervisning så inleds vårterminen på måndag hemifrån för 11 000 elever i Göteborg.

– Det kommer att bli en stor utmaning för alla, säger Axel Darvik (L), ordförande för grundskolenämnden.

Efter julledigheten kommer de cirka 11 000 högstadieeleverna i Göteborgs kommunala skolor att få stanna hemma och bedriva sina studier där. Grundskolenämnden har tagit beslutet på grund av den ökade smittspridningen i samhället.

– Det finns en rekommendation om att gå över till distansstudier, det kommer att bli en utmaning både för lärare och elever, och vi har fått reaktioner både från föräldrar och elever som är oroliga men de flesta är förstående till varför vi måste fatta det här beslutet, säger Axel Darvik (L), ordförande för grundskolenämnden.

Skolköket håller öppet

Då det finns elever som får sitt viktigaste mål mat under dagen i skolorna, samt att alla kanske inte kan laga mat ensamma hemma kommer skolköken att vara öppna där det finns behov av det.

– Vi måste ta hand om de eleverna som verkligen behöver få skollunch så vi kommer att servera mat till de som behöver det, det viktigaste är att först och främst få ner trängseln, Axel Darvik.

Han berättar även att flera undantag kommer att göras för de elever som verkligen behöver vara i skolan för att få sina studier genomförda.

– Det finns ju en utbredd trångboddhet i Göteborg och många kan helt enkelt inte sitta hemma, samt finns det elever som behöver specialstöd. De elever som behöver nyttja skolans lokaler kommer att få göra det, säger han.

”Inte bra för eleverna”

Axel Dahlvik känner sig ändå lite oroad då det alltid är bättre för elevernas kunskapsutveckling att vara fysiskt på skolan och på lektionerna, men han hoppas på att lärare och elever kommer att klara av detta och göra det bästa av situationen.

– Det är ju inte bra för elevernas skolgång, men det viktigaste nu är att vi glesar ut skolorna och minskar smittspridningen, säger han.

Hör vad 13-åriga Michelle tycker om att få studera på distans i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Michelle Marinkåova är högstadieelev och kan få studera på distans efter lovet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet