Grundskolenämnden har från flera håll fått reaktioner på beslutet om distansstudier. ”Men de flesta är förstående”, säger ordförande Axel Darvik (L). Foto: Pressbild/TT

Distansundervisning i Göteborg – 11 000 elever får stanna hemma

Publicerad

Efter beskedet om att även högstadiet får införa distansundervisning så inleds vårterminen på måndag hemifrån för 11 000 elever i Göteborg.

– Det kommer att bli en stor utmaning för alla, säger Axel Darvik (L), ordförande för grundskolenämnden.

Efter julledigheten kommer de cirka 11 000 högstadieeleverna i Göteborgs kommunala skolor att få stanna hemma och bedriva sina studier där. Grundskolenämnden har tagit beslutet på grund av den ökade smittspridningen i samhället.

– Det finns en rekommendation om att gå över till distansstudier, det kommer att bli en utmaning både för lärare och elever, och vi har fått reaktioner både från föräldrar och elever som är oroliga men de flesta är förstående till varför vi måste fatta det här beslutet, säger Axel Darvik (L), ordförande för grundskolenämnden.

Coronaviruset i Västsverige

Skolköket håller öppet

Då det finns elever som får sitt viktigaste mål mat under dagen i skolorna, samt att alla kanske inte kan laga mat ensamma hemma kommer skolköken att vara öppna där det finns behov av det.

– Vi måste ta hand om de eleverna som verkligen behöver få skollunch så vi kommer att servera mat till de som behöver det, det viktigaste är att först och främst få ner trängseln, Axel Darvik.

Han berättar även att flera undantag kommer att göras för de elever som verkligen behöver vara i skolan för att få sina studier genomförda.

– Det finns ju en utbredd trångboddhet i Göteborg och många kan helt enkelt inte sitta hemma, samt finns det elever som behöver specialstöd. De elever som behöver nyttja skolans lokaler kommer att få göra det, säger han.

”Inte bra för eleverna”

Axel Dahlvik känner sig ändå lite oroad då det alltid är bättre för elevernas kunskapsutveckling att vara fysiskt på skolan och på lektionerna, men han hoppas på att lärare och elever kommer att klara av detta och göra det bästa av situationen.

– Det är ju inte bra för elevernas skolgång, men det viktigaste nu är att vi glesar ut skolorna och minskar smittspridningen, säger han.

Hör vad 13-åriga Michelle tycker om att få studera på distans i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet