Bilden är en genrebild. Foto: TT

16 äldreboenden i Västra Götaland granskas efter coronarelaterade dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

IVO ska genomföra en fördjupad tillsyn på 91 av landets särskilda boenden. 16 av dem ligger i Västra Götaland, som är den region som har flest boenden som ingår i granskningen.

Under sommaren och en bit in på hösten kommer Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att genomföra en fördjupad granskning om vad som föranlett att covid-19 fått så stark inverkan på landets äldreboenden.

Hittills har man funnit att dödligheten på svenska äldreboenden är spridd över landet, men kan koncentreras till 40 kommuner där nästan 70 procent av dödligheten inträffat.

Totalt har IVO genomfört tillsyn på 1 700 äldreboenden i Sverige efter att pandemin slog till, och nu har man kommit fram till att 91 äldreboenden ska granskas särskilt. 16 av dem ligger i Västra Götaland.

Geråshus ska granskas

Ett av de hårdast drabbade äldreboendet är Geråshus som ligger i Bergsjön, Göteborg, där 28 personer har dött av covid-19. Boendet är nu ett av de äldreboenden som är föremål för IVO:s granskning.

SVT Nyheter Väst pratade med Christer Andersson, som är ansvarig läkare för boendet Geråshus, i början av sommaren som då tillbakavisade kritiken som riktades mot boendet.

Se klippet nedan för att höra vad han sa då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet