Motdemonstranter vid Svenska mässan. Foto: Daniel Ericsson

Ung motdemonstrant häktad

Publicerad

Den 17-årige motdemonstrant som misstänks för bland annat våldsamt upplopp under nazistdemonstrationen i lördags har häktats på sannolika skäl.

Under tisdagseftermiddagen hölls förhandlingen i Göteborgs tingsrätt och personen häktades på sannolika skäl. Han misstänks för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp.

Anledningen till att häktningen är att tingsrätten anser att det finns risk för att han avviker eller på annat sätt kan försvåra utredningen genom till exempel undanröja bevis.

– Han förnekar brott men medger att han har varit på platsen i lagligt syfte, säger David Breitfeld, försvarsadvokat, till SVT Nyheter Väst.

Kommer ni överklaga häktningen?

–  Ja det finns anledningar till att överklaga. Det var många omständigheter som tingsrätten tog ställning till och det finns grunder att Hovrätten kan göra en annan bedömning, säger Breitfeld.

Bevisläget mycket gott

Kammaråklagare Mats Ihlbom vill uttala sig om motdemonstranten är kopplad till någon specifik grupp men säger att bevisläget är mycket gott.

– Jag anser att bevisläget är väldigt bra, säger han.

Mats Ihlbom tror även att fler personer kan komma att gripas för händelser den 30:e september och att polis och åklagare i detta nu går igenom allt material från dagen, bland annat det filmade materialet från polisens kroppskameror.

– Det jobbas för högtryck och det är mycket möjligt att det kommer gripas fler personer, säger han. 

LÄS MER: NMR-ledaren Simon Lindberg släppt

Motdemonstranten greps av polis strax före klockan fyra på lördagseftermiddagen på Örgrytevägen i Göteborg under nazistiska motståndsrörelsens demonstration. Han och anhölls senare under söndagen.

Senast den 10 oktober ska kammaråklagare Mats Ihlbom väcka åtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet