Till vänster det meddelande som 200 personer fått av polisen. Till höger mordplatsen. Foto: SVT / TT

300 har nu topsats i Ulricehamnsutredningen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har redan hunnit topsa 300 personer i utredningen om mordet i Ulricehamn. Men ännu har inte alla som kallades tidigare i veckan inställt sig.

– Ingen kommer undan, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesman.

Det var den 24 oktober som en kvinna i 60-årsåldern hittades mördad i motionsspåret Lassalyckan i Ulricehamn. Kvinnan hade varit ute på en promenad men kom aldrig hem igen.

Snabbt konstaterade polisen att kvinnan hade mördats. Dådet har väckt stor uppmärksamhet och skapat rädsla bland boende i Ulricheman.

Mordet i Ulricehamn

I jakten på mördaren har polisen kallat 200 personer till topsning med hjälp av sms. Men nu har har totalt 300 personer topsats, men inte alla de som kallades per sms.

– Nej, alla har inte inställt sig än. Den totala siffran innefattar även andra personer som vi redan hade topsat eller som vi valt att topsa utöver dem vi kallat, säger Christer Fuxborg, presstalesman polisen region Väst.

Med andra ord har inte alla som fick sms-meddelandet dykt upp.

– Men de kommer de att göra, eller så söker vi upp dem. Är man kallad ska man topsas oavsett om man vill eller inte, säger Christer Fuxborg.

Hemligt varför vissa väljs ut

Polisen kommer dessutom kalla ytterligare personer genom att fortsätta skicka ut sms som i förra veckan. Polisen vill fortfarande inte säga exakt hur man valt ut personerna som ska topsas.

– Det är ju gärningsmannaprofilgruppen som gjort ett urval utifrån vissa kriterier, mer kan vi inte säga, säger Christer Fuxborg.

Har ni tänkt på att det här kan skapa en del diskussioner kring köksborden, kring varför en person är utvald i det här sammanhanget?

– Jo, så kan det säkert vara. Men det är ju inte så att man är misstänkt bara för att man ingår i urvalet, säger Christer Fuxborg.

Fortfarande ingen misstänkt

I övrigt sägs utredningen gå framåt, utan att man gjort något genombrott. Uppenbarligen har man hittat DNA-spår kring brottsplatsen. Polisen vill dock inte uttala sig närmare om det.

Resultaten av dem som topsats dröjer ytterligare en tid, man vet alltså ännu inte om man träffat rätt eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Ulricehamn

Mer i ämnet