Platsen där mannen hittades. Foto: SVT

28-åring döms för mordet på Odinsplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Den 28-årige man som åtalades tidigare i år för mordet vid Odinsplatsen i centrala Göteborg i december har nu fått sin dom. 14 års fängelse blev påföljden.

Det var i december som en 30-årig man från Australien hittades knivskuren vid Odinsplatsen i centrala Göteborg. Mannen avled på sjukhus, och polisen kunde senare gripa en 28-årig man som var känd av polisen sedan tidigare.

Genomgått psykiskatrisk undersökning

Under sommaren har det genomförts en rättspsykiatrisk undersökning som kom fram till att den misstänkte gärningsmannen var att betrakta som frisk. På torsdagen dömdes han i Göteborgs tingsrätt till 14 års fängelse för mord.

Mannen har tidigare förnekat brott och hävdat att han inte har några minnen av händelsen.

Bilen fångades på film

Enligt åklagaren Niklas Högdén är det i första hand vittnesmål från den dömdes förre detta flickvän och andra som har lett till att han har kunnat kopplas till mordet.

– De ska ha åkt i bil vid den här platsen vi den här tidpunkten och han ska hoppat ur bilen och kommit tillbaka. Och det finns övervakningskameror som fångat bilen på bild. Det finns även kvitton som bevisar att de handlat i en butik i området, säger Niklas Högdén.

Var beväpnad och drogpåverkad

Enligt Niklas Högdén ska 28-åringen ha varit beväpnad och drogpåverkad vid tillfället. Han menar att det finns vittnesmål som tyder på att 28-åringen kan ha misstagit den australiensiske mannen för en annan person.

– Ja, det finns saker som tyder på det. I och med att de inte kände varandra så finns det inget konkret motiv, utan det är bara ett helt irrationellt beteende, säger han.

Tros ha dumpat knivar i hamnen

Efter mordet finns också vittnesmål om att 28-åringen ska ha agerat hotfullt mot en annan man, den här gången vid Vallhamra torg i Sävedalen. Han döms därför också för olaga hot.

Dagen efter mordet påträffade polisen två dumpade knivar i Västra Sannegårdshamnen, där man hittade dna från 28-åringen.

– De hade inte något dna från offret. Men det är ett konstigt sammanträffande. Alla de här sakerna sammantaget har lett fram till att han nu döms, säger Niklas Högdén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.