Man häktas misstänkt för mord på australiensare

Uppdaterad
Publicerad

Den 20 december hittades en svårt knivskuren man vid Odinsplatsen. Han avled senare på sjukhus. Nu häktas den misstänkte gärningsmannen.

På måndagen häktades den man som misstänks för mord på en annan man, som påträffades vid Odinsplatsen i Göteborg den 20 december. Den döde mannen var en australiensisk man i 30-årsåldern. Han hade knivskurits, och fördes till sjukhus, där han senare avled av skadorna. Mordet ska ha ägt rum i anslutning till Odinsplatsen.

Den misstänkte greps i fredags

I söndags begärdes en 25-årig man häktad, på sannolika skäl misstänkt för mordet. Mannen, som är bosatt i Göteborg, anhölls i sin frånvaro i fredags förmiddag och kunde gripas några timmar senare.

Mordet på mannen från Australien

Nu står det klart att den misstänkte mannen häktas. Enligt SVT:s reporter på plats föreföll den misstänkte vara lugn och sansad under måndagens häktningsförhandling, som hölls bakom stängda dörrar. Tingsrätten väljer att häkta mannen eftersom det finns risk att han undanröjer bevis och fortsätter brottslig verksamhet.

– Jag kan inte häktas för något jag inte är kapabel till, sade den misstänkte i samband med häktningsförhandlingen.

Förnekar brott

Den misstänktes advokat, Ann Bark, säger till SVT Nyheter Väst att hon inte är nöjd med bevisningen mot sin klient.

– Han förnekar brott. Jag anser inte att åklagarens bevisning skulle ha räckt till för att häkta honom, säger hon.

Men tingsrätten valde alltså att gå på åklagarens linje. Enligt åklagaren,  Niklas Högdén, kände offret och gärningsmannen inte varandra sedan tidigare.

– De har inget med varandra att göra och det förefaller som att det handlar om ett slumpmässigt sammanträffande utomhus, säger han.

Niklas Högdén är förtegen om orsaken till att den misstänkte har gripits och nu häktats.

– Jag gjorde bedömningen att bevisningen var tillräcklig för häkta honom på sannolika skäl misstänkt, säger han.

Offret hade inga kriminella kopplingar

Den döde mannen hade bara bott i Göteborg en kortare tid, och enligt hans flickvän arbetade han inom restaurangbranschen.

– Han är vad vi vet en helt vanliga kille utan några som helst kriminella kopplingar, sade polisens presstalesperson Ulla Brehm, dagen efter dödsfallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på mannen från Australien

Mer i ämnet