Mannen häktades i december, men släpptes sedan. Foto: TT

Terrormisstänkt släpptes ur häktet – riskerar nu utvisning

Uppdaterad
Publicerad

Bevisningen mot den terrormisstänkta mannen räckte inte för att hålla honom kvar i häktet. Nu har han gripits av Säpo, som vill se honom utvisad.

– Jag blev lite upprörd, det ska jag vara ärlig och säga, säger mannens advokat Michael Hansson.

Mannen i 20-årsåldern häktades i december i Lilla Edet, då på sannolika skäl misstänkt för stämpling till terroristbrott. Men utredningen har inte kunnat stärka de misstankarna, och på torsdagen släpptes han ur häktet. Mannen hann dock inte bli fri innan Säkerhetspolisen åter grep honom.

– Teoretiskt är det fullständigt möjligt, men med tanke på att jag har viss kunskap om ärendet som sådant så finns det omständigheter där som gör mig förvånad att det har blivit såhär, säger advokaten Michael Hansson.

”Uppdrag att skydda Sverige”

Gripandet skedde enligt lagen om särskild utlänningskontroll. 20-åringen har ett tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige, och Säpo har nu ansökt om att han ska utvisas då han bedöms utgöra ett säkerhetshot.

– Det finns i vårt uppdrag att skydda Sverige, helt enkelt skydda demokratin, så vi använder oss av de lagar som finns, säger Karl Melin, presschef på Säpo, som dock inte vill kommentera det enskilda ärendet.

Sitter i förvar

Tills Migrationsverket fattar ett beslut sitter mannen i förvar.

Kan en person frikännas från brott men ändå bli utvisad, om den bedöms vara ett säkerhetshot?

– Ja. En rättslig process är en sak. Det vi arbetar med är en annan process, säger Karl Melin.

Advokaten Michael Hansson vill dock se att hans klient släpps.

– Det finns omständigheter som gör att det här förvarsbeslutet blir märkligt i min värld, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.