Den äldre mannen hittades av en slump – i en soptunna indränkt i cement. Foto: Joakim Eriksson

Åklagaren: ”Han lär inte bli dömd för mord”

I en soptunna hittades en försvunnen äldre man indränkt i cement, och idag kommer domen. Eftersom den man som åtalades för mordet släppts på fri fot så tror åklagaren att det blir en friande dom.
– Han lär inte bli dömd för mord, säger kammaråklagare Maria Thorell.

Det var sommaren 2016 när ett ödetorp skulle städas ur som den fasansfulla upptäckten gjordes. I en soptunna hittades en försvunnen äldre man indränkt i cement. Efter ett tag riktades misstankarna mot en man i 50-årsåldern. Enligt åklagaren ska mannen ha kommit i kontakt med offret genom sitt jobb inom hemtjänsten och motivet till mordet ska ha varit pengar. Mannen åtalades också för grovt rån.

Släpptes på fri fot

Det allra sista livstecknet från offret är ett kontantuttag på 200.000 kronor på en bank i Svenljunga 30 april 2014. Strax därefter började den åtalade mannen och hans fru att göra stora kontantköp. Bland annat köpte de en bil, en tv, möbler, kläder och tandvård.

Under rättegången spelade åklagaren upp hemlig avlyssning där hon menade att den misstänkte erkände att han tagit livet av mannen. Själv har den misstänkte förnekat brott. Ett problem för åklagaren är att det inte finns någon teknisk bevisning som DNA eller fingeravtryck som knyter den misstänkte mannen till brottsplatsen.

LÄS MER: Misstänkta mördaren uppgav att offret mådde bra – efter mordet

LÄS MER: Ska ha erkänt mord i Svenljunga i hemlig avlyssning

Efter rättegången så släpptes mannen på fri fot av tingsrätten. Något som tyder på att han kommer frias för mord.

– Jag tycker att han skulle bli dömd. Det finns ju väldigt mycket som talar emot honom. Men uppenbarligen har tingsrätten en annan uppfattning, säger Maria Thorell.

Hur det blir med de andra åtalspunkterna mot mannen som exempelvis häleri återstår att se.

– Möjligen att han blir dömd för något av de brotten, säger Maria Thorell.

Har du redan nu tankar på att överklaga?

– Jag måste läsa domen innan jag ska ta ställning till det.

LÄS MER: Den åtalades förklaring: Hade migrän och satt i ett förråd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet i Svenljunga

Mer i ämnet