Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör läkarens kritik mot regionen: ”De tänker att den döda patienten är den billigaste patienten” Foto: Dalmar Namazi/SVT

Akutläkaren: ”De får släpa ut mig härifrån”

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett år av protester mot regionens planer står det nu klart, akuten i Lidköping ska stängas. Detta har väckt starka reaktioner från sjukvårdspersonalen.

– Man känner sig lite förrådd, fötterna slogs undan ordentligt idag, säger akutläkaren Oskar Petersson.

Vid lunchtid på torsdagen kom beskedet. Närakuten i Lidköping ska läggas ner. Akutläkaren Oskar Petersson fick beskedet av lokalpressen.

– Alla beslut och förändringar i vår verksamhet kommer från media. Sen kanske vi får besked en vecka senare om vi har tur, säger Oskar Petersson.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

”Risk för människoliv”

Akutsjuksköterskan Lisa Dahlström berättar att personalen på akuten har försökt under en längre period övertyga ledningen om att det saknas belägg för att en nedläggning kommer att spara regionen pengar.

Dessutom har personalen tryckt på att en nedläggning är en risk för människoliv och att andra alternativ inte är möjliga.

– Det är en fara för liv. Det är inte livräddande akutsjukvård med en jourcentral eller utökad primärvård. Det som räddar liv är att vi finns kvar, säger sjuksköterskan Lisa Dahlström.

Vilken grupp människor drabbas värst av nedläggningen?

– De som är tidskritiskt sjuka. Våra strokepatienter, våra multisjuka patienter, patienter med sepsis. Det är de som kommer råka illa ut, säger Lisa Dahlström.

Klicka här för att höra hjärstoppspatienter från Lidköping berätta om deras rädsla för att dö på väg till akuten.

I klippet nedan svarar högst ansvariga politiker för beslutet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Mer i ämnet