Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sören Anderssons mamma ska ha blivit förbjuden att använda munskydd på sitt äldreboende. Foto: SVT

Äldreboende anklagas för munskyddsförbud

Uppdaterad
Publicerad
Ett kommunalt äldreboende i Götene kommun ska ha förbjudit en boende att använda sitt munskydd, med hänvisning till att det skulle skrämma upp de andra på boendet. Nu har kvinnans son JO-anmält kommunen..

Hör sonens berättelse i klippet ovan.

Sören Anderssons mamma bor på äldreboendet Helenagården i Götene kommun och hon är en av många äldre som är mycket rädd för att få coronaviruset. Därför har hon införskaffat ett munskydd.

Men för tre veckor sedan, när Sören som vanligt ringde sin mamma, var hon väldigt upprörd.

– Personalen hade sagt till henne att hon inte fick bära sitt munskydd utanför sin lägenhet, eftersom det skulle skrämma de andra boende, berättar Sören.

Efter detta besked ska Sörens mamma inte vågat gå ut från sin lägenhet.

– Hon vågar inte ens gå ut i korridorerna på äldreboendet. Hon blev sittande där i nästan en vecka, berättar han. 

Finns inget beslut

När enhetschef Ingela Persson hör om detta säger hon att det inte finns några förbud mot användning av munskydd i kommunen. Samma sak säger kommunens socialchef Eva Thimfors.

– Det finns inget sådant beslut. Man får ha munskydd. Det jag har fått höra är att personen kom ut med ett munskydd och att det blev en oro bland de övriga på boendet, säger hon.

Sören Andersson har nu valt att JO-anmäla Götene kommun, för att få rätsida på vad som har hänt – något som P4 Skaraborg var först med att berätta.

– Jag hoppas att man rätar ut sina beslutslinjer, så att alla har samma uppfattning om vad man får säga till de äldre, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet