Nya tider under Bokmässan 2017. Foto: TT

Alternativ bokmässa blir av trots allt – i hemlighet

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad valde att dra tillbaka sitt tillstånd för en alternativ bokmässa på Heden efter dialog med polisen. Nu står det klart att mässan ändå blir av.

Den alternativa bokmässa som skulle hållas på Heden i helgen hade den högerextrema tidskriften Nya tider som huvudsponsor, men ställdes in av säkerhetsskäl. Nu blir bokmässan av ändå, men i hemlighet.

– I morgon kväll ska vi ha en liten informell bokmässa i centrala i Göteborg, säger arrangören Jan Sjunnesson, debattör, författare och tidigare chefredaktör för Sverigedemokraternas tidning Samtiden.

På grund av det som hänt vill bokmässan hålla vissa detaljer hemliga, enbart inbjudna besökare är välkomna.

– Vi kan inte säga plats eller tid. Vi får besökare som vi anser betrodda.

Chefredaktören rasade

Det var idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg som tog beslutet om mässan och pekade på polisens bedömning av att säkerhetsarbetet skulle kräva större yta än vad som hade bokats, det har SVT Nyheter Väst tidigare berättat. Efter beslutet verkade mässan inte bli av och Vávra Suk, chefredaktör för Nya tider rasade. För att inte kasta bort arbetet bakom mässan blir den av i mindre skala.

– Vi har förberett ett antal människor med böcker att komma och prata. Vi gör det lilla vi kan så att inte all energi och förberedelser går i spillo, säger Jan Sjunnesson.

Han berättar att författaren Katerina Janouch fortfarande kommer, men vill inte berätta hur det blir med den uppmärksasmmade konstnären Lars Vilks.

– Det är inget jag kan prata om, vare sig han kommer eller inte, det är inget jag kan bekräfta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.