Angered Care-ägare åtalas

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen väckte åklagaren åtal mot ägaren till den numer stängda vårdcentralen Angered Care. Ägaren misstänks för grov oredlighet mot borgenär och grovt bokföringsbrott. Ytterligare två personer åtalas också i den stora härvan.

Misstanken om oredlighet mot borgenär handlar om att ägaren till Angered Care, som också var läkare på vårdcentralen, ska ha länsat ett annat företag som han varit företrädare för på pengar, totalt 28 miljoner kronor. Åklagaren bedömer brottet som grovt eftersom att det rör sig om många miljoner kronor, och för att det ”ingått som ett led i en systematiskt bedriven ekonomisk brottslighet”.

Bolaget som tömdes på pengar användes i vanliga fall för att hyra ut personal till Angered Care. De 28 miljonerna ska enligt åklagaren ha förts över till ett företag utomlands.

Anställda kallade att vittna

De två andra åtalade personerna har också varit inblandade i Angered Care, som ansvariga för olika delar av verksamheten. De åtalas nu tillsammans med ägaren, för två fall av grovt bokföringsbrott eftersom stora delar av bokföringen saknats. Bland annat hävdar åklagaren att männen försökt dölja 4,5 miljoner kronor genom att ”för skens skull” skapat ett skuldebrev på beloppet, och kallat det för en fordring.

Som bevis för båda åtalspunkterna har åklagaren kallat en rad vittnen, bland dem anställda på Angered Care, samt en hel del skriftlig bevisning. Åklagaren yrkar också på näringsförbud för ägaren till Angered Care.

Alla tre misstänkta nekar till brott.

Tog emot närmare 1 000 patienter i månaden

SVT Nyheter Väst kunde i en granskning avslöja att ägaren själv tog emot närmare 1 000 patienter i månaden, och att asylsökande bokades in på återbesök för saker som trötthet och nästäppa. För varje besök fick vårdcentralen i snitt 1 400 kronor av Västra Götalandsregionen som erkänt att de har ett system helt byggt på tillit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Angered Care

Mer i ämnet