Foto: svt

Angrep SVT:s reportrar – döms för olaga hot

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 25-års åldern som i juni förra året hotade reportrar från SVT i Borås dömdes för olaga hot. Då mannen sedan tidigare dömts till sex månaders fängelse för ett annat brott utdöms ingen ny påföljd.

Det var den 23 juni förra året som mannen uttalade hoten mot SVT:s reportrar. Dagen innan hade ett storbråk med över 100 inblandade personer skakat stadsdelen och SVT var nu på plats för att skildra vardagen. När kameran var avstängd uttalade mannen grova hot.

SVT polisanmälde omedelbart händelsen och på torsdagen dömdes alltså den 25-åriga man som stod åtalad för olaga hot.

Tidigare dömd

Mannen dömdes så sent som i februari i år för skadegörelse och våldsamt upplopp till fängelse i sex månader. Rätten anser att den påföljden även avser tillkommande brottslighet i detta fallet och därför utdöms ingen ny påföljd.

Det samlade straffvärdet bedöms vara en månads fängelse.

”Hot mot demokratin”

Anton Svendsen är chef för SVT Nyheter Väst och han säger att domen är en lättnad.

– Det är bra och viktigt att det blev en fällande dom. Såklart en lättnad för inblandade reportrar, men också för vår och andra redaktioner. Det visar att det lönar sig att polisanmäla den här typen av hot mot journalister.

Han säger vidare att domen kan göra det lättare för redaktioner att anmäla liknande hot och att det i förlängningen kan leda till en säkrare och bättre arbetsmiljö för journalister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.