Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se sonen Henrik Thunberg berätta om misstanken att begravningsbyrån lurat hans mamma Annicka på en kvarts miljon – efter hennes död. ”En begravningsbyrå är något man ska kunna lita på, det känns för jävligt”, säger han. Foto: Privat/SVT

En kvarts miljon försvann från Annicka efter hennes död – begravningsbyrån anklagas

Uppdaterad
Publicerad

Familjen misstänker att begravningsbyrån bestulit Annicka Thunberg på en kvarts miljon kronor – efter hennes död. SVT:s granskning av 300 företag som jobbar med begravningar eller bouppteckningar visar flera fall där efterlevande blivit lurade.

– Om man inte kan lita på en begravningsbyrå, vem ska man då lita på? frågar sig Annickas vän Ulf Esberg.

SVT:s granskning av drygt 300 företag som jobbar med begravningar och bouppteckningar visar flera fall där efterlevande blivit lurade. I domar från de senaste fem åren hittar vi 40 dödsbon som utsatts för brott, i kontakten med fem olika bolag.

I flera fall handlar det om bedrägerier, och sammanlagt har dödsbona blivit lurade på runt 15 miljoner kronor.

SVT granskar: Lurad efter döden

Förfalskad fullmakt

När 81-åriga Annicka Thunberg dör i november 2022 anlitar sonen Henrik Thunberg och vännen Ulf Esberg Himledalen begravningsbyrå i Göteborg. Men snart märker de att något inte stämmer.

De menar att drygt en kvarts miljon kronor försvunnit från dödsboet med hjälp av en falsk fullmakt – utställd på begravningsbyråns ägare.

Lockar kunder under falskt namn

Nu kan SVT avslöja att byråns ägare lockar kunder under falskt namn och genom en påhittad anhörighjälpsförening. Genom kontakt med ett 50-tal av byråns kunder träder bilden fram att flera känner sig lurade, bland annat på pengar.

Tidigare anställda vittnar också om byråns kontroversiella metoder för att locka kunder. Ägaren, som ofta nämner sitt tidigare jobb som polis, bland annat i tidningsartiklar, nämner däremot inte att han avskedades från sin polistjänst efter att han dömts för brott och att han 2012 dömdes för stöld ur just ett dödsbo, när han drev en städfirma.

Ägaren nekar

Nu försöker Henrik och Ulf försätta begravningsbyrån i konkurs med hjälp av en advokatbyrå och på så sätt få tillbaka pengarna. Därefter väntar eventuellt en polisanmälan.

Himledalens ägare nekar till alla anklagelser.

– Jag vill inte prata om det, säger han när han konfronteras av SVT.

Fotnot: Himledalen begravningsbyrå i Göteborg har ingen koppling till Himledalens församling i Varberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lurad efter döden – se hela SVT:s granskning sammanfattad på 180 sekunder. Foto: SVT

Så gjorde svt granskningen

  • Vi har begärt ut en lista över alla företag i Sverige som är registrerade med branschkoden för begravningsverksamhet från SCB, per april 2024. Totalt finns 573 bolag.
  • Vi har även gjort sökningar hos domstolar på domar som handlar om begravningar, dödsbon och bouppteckningar i hela landet under de senaste fem åren. De aktuella domarna rör begravningsbyråer, jurister och andra som jobbar med begravningar och bouppteckningar.
  • Totalt har drygt 300 företag granskats. Vi har granskat om det finns domar som rör företaget i sig, eller som rör ägare, styrelseordförande, komplementär, bolagsman eller enskild näringsidkare beroende på bolagsform.
  • Samtliga anmälningar till Konsumentverket som rör begravningsbranschen, gällande de senaste fem åren, har begärts ut.
  • Vi begärt ut drygt 50 bouppteckningar från de som vänt sig till Himledalen begravningsbyrå i Göteborg och kontaktat de anhöriga. Vi har även kontaktat tidigare anställda på byrån samt begärt ut domar och polisanmälningar mot byrån och dess ägare. Genom samtal där SVT:s reporter själv utgett sig för att vara anhörig har vi kunnat verifiera de påstådda arbetsmetoder som ägaren till byrån använt sig av. SVT har också kartlagt ägarens bakgrund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar: Lurad efter döden

Mer i ämnet