Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Är det här Föreningen för anhörighjälp?” – se när begravningsentreprenörens bluff avslöjas av SVT:s reporter. Foto: SVT

Här avslöjas bluffen: Begravningsbyrå lockar kunder i falskt namn

Uppdaterad
Publicerad

Under falskt namn uppger sig ägaren för Himledalen begravningsbyrå representera ”Föreningen för anhörighjälp” – och rekommenderar sitt eget företag när SVT:s reporter ringer.

Nu berättar Embla, tidigare anställd på byrån i Göteborg, om arbetsmetoderna för att locka kunder i sorg.

”Föreningen för anhörighjälp – din hjälp i en svår stund”

Så står det på det utskick som SVT har kommit över där man får veta att föreningen kan hjälpa till med att söka ekonomiskt bistånd eller att hitta en begravningsbyrå.

SVT granskar: Lurad efter döden

Rekommenderar sig själv under falskt namn

Men när vår reporter ringer numret på utskicket och utger sig för att behöva föreningens hjälp avslöjas bluffen: Det är begravningsentreprenören själv som under falskt namn utger sig representera en påhittad anhörighjälpsförening. Sedan rekommenderar han sin egen begravningsbyrå och beskriver sig själv som ”en bekant”.

SVT har genom flera av varandra oberoende källor och andra metoder verifierat att det var Himledalens ägare som svarade på samtalet.

Han själv nekar.

– Jag har inte verkat under falskt namn, säger han.

Fotnot: Himledalen begravningsbyrå i Göteborg har ingen koppling till Himledalens församling i Varberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lurad efter döden – se hela SVT:s granskning sammanfattad på 180 sekunder. Foto: SVT

Så gjorde svt granskningen

  • Vi har begärt ut en lista över alla företag i Sverige som är registrerade med branschkoden för begravningsverksamhet från SCB, per april 2024. Totalt finns 573 bolag.
  • Vi har även gjort sökningar hos domstolar på domar som handlar om begravningar, dödsbon och bouppteckningar i hela landet under de senaste fem åren. De aktuella domarna rör begravningsbyråer, jurister och andra som jobbar med begravningar och bouppteckningar.
  • Totalt har drygt 300 företag granskats. Vi har granskat om det finns domar som rör företaget i sig, eller som rör ägare, styrelseordförande, komplementär, bolagsman eller enskild näringsidkare beroende på bolagsform.
  • Samtliga anmälningar till Konsumentverket som rör begravningsbranschen, gällande de senaste fem åren, har begärts ut.
  • Vi begärt ut drygt 50 bouppteckningar från de som vänt sig till Himledalen begravningsbyrå i Göteborg och kontaktat de anhöriga. Vi har även kontaktat tidigare anställda på byrån samt begärt ut domar och polisanmälningar mot byrån och dess ägare. Genom samtal där SVT:s reporter själv utgett sig för att vara anhörig har vi kunnat verifiera de påstådda arbetsmetoder som ägaren till byrån använt sig av. SVT har också kartlagt ägarens bakgrund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar: Lurad efter döden

Mer i ämnet