Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Glorias dotter berätta om hur hon fick veta att mammans urna innehöll vedaska från en brasa – och vad som hände med den riktiga askan. Foto: SVT/Privat

Glorias dotter fick falsk aska av begravningsbyrå

Uppdaterad
Publicerad

Dottern fick en urna med vedaska av begravningsbyrån efter Glorias död. Bluffen avslöjades först ett år senare.

Mannen som förfalskade askan dömdes i domstol, men har fortsatt som begravningsvärd – för samma byrå.

– För mig handlar det inte bara om aska, det handlar om mamma, säger dottern.

Mannen på begravningsbyrån Funera väntar inte på kremeringen – i stället ger han Glorias dotter en urna med aska från en brasa.

När bluffen avslöjas döms mannen för oredligt förfarande, men Funera har fortsatt att anlita honom som värd på begravningar.

SVT granskar: Lurad efter döden

– Jag förstår att det ser konstigt ut, men det är min personliga uppfattning att jag tror på andra chanser, säger Lars Stålhös, begravningsentreprenör på Funera.

Svärsonen: ”Chockerande”

Den dömde mannen säger till SVT att han ångrar det han gjorde.

– Jag tog ett uselt beslut, säger han.

Glorias dotters familj fick till slut ersättning från Funera för sina omkostnader, men sorgen över det som hänt lever kvar.

– Det är chockerande att höra att han kan vara kvar i branschen, säger svärsonen.

Gloria blev 60 år gammal.

Glorias dotter och svärson har valt att inte delta med namn eller bild i inslaget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Funera har fortsatt att anlita den dömde mannen. Hör Funera-chefen Lars Stålhös svara på varför den dömde mannen får fortsätta som värd på begravningar. Foto: SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lurad efter döden – se hela SVT:s granskning sammanfattad på 180 sekunder. Foto: SVT

Så gjorde svt granskningen

  • Vi har begärt ut en lista över alla företag i Sverige som är registrerade med branschkoden för begravningsverksamhet från SCB, per april 2024. Totalt finns 573 bolag.
  • Vi har även gjort sökningar hos domstolar på domar som handlar om begravningar, dödsbon och bouppteckningar i hela landet under de senaste fem åren. De aktuella domarna rör begravningsbyråer, jurister och andra som jobbar med begravningar och bouppteckningar.
  • Totalt har drygt 300 företag granskats. Vi har granskat om det finns domar som rör företaget i sig, eller som rör ägare, styrelseordförande, komplementär, bolagsman eller enskild näringsidkare beroende på bolagsform.
  • Samtliga anmälningar till Konsumentverket som rör begravningsbranschen, gällande de senaste fem åren, har begärts ut.
  • Vi begärt ut drygt 50 bouppteckningar från de som vänt sig till Himledalen begravningsbyrå i Göteborg och kontaktat de anhöriga. Vi har även kontaktat tidigare anställda på byrån samt begärt ut domar och polisanmälningar mot byrån och dess ägare. Genom samtal där SVT:s reporter själv utgett sig för att vara anhörig har vi kunnat verifiera de påstådda arbetsmetoder som ägaren till byrån använt sig av. SVT har också kartlagt ägarens bakgrund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar: Lurad efter döden

Mer i ämnet