Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hela granskningen sammanfattad på 180 sekunder i klippet. Foto: SVT

Hela granskningen ”Lurad efter döden” på 180 sekunder

Uppdaterad
Publicerad

”Om man inte kan lita på en begravningsbyrå, vem ska man då lita på?”. Den frågan ställer sig en av de sörjande som SVT Nyheter Väst pratat med.

Vår granskning av drygt 300 företag som jobbar med begravningar eller bouppteckningar visar att 40 dödsbon blivit lurade på runt 15 miljoner kronor, i kontakt med fem olika bolag.

Vi kan nu berätta om en urna fylld med vedaska, bedragna dödsbon och hur en begravningsentreprenör under falskt namn lockar anhöriga i sorg.

ARVET SOM FÖRSVANN

Annickas pengar försvann – efter hennes död

Annicka Thunbergs son Henrik menar att Himledalen begravningsbyrå har stulit drygt en kvarts miljon kronor ur dödsboet – med hjälp av en förfalskad fullmakt. Hör sonen berätta om kampen för att få tillbaka pengarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se sonen Henrik Thunberg berätta om misstanken att begravningsbyrån lurat hans mamma Annicka på en kvarts miljon – efter hennes död. ”En begravningsbyrå är något man ska kunna lita på, det känns för jävligt”, säger han. Foto: Privat/SVT

BYRÅNS METOD

Här avslöjas bluffen: Lockar kunder i falskt namn

Under påhittat namn påstår sig ägaren av Himledalen begravningsbyrå representera ”Föreningen för anhörighjälp” – sedan rekommenderar han sin egen byrå. Se när SVT:s reporter avslöjar bluffen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Är det här föreningen för anhörighjälp?” – se när begravningsentreprenörens bluff avslöjas av SVT:s reporter. Foto: SVT

DEN OSANNOLIKA ÄGAREN

Sparkad polisman stal ur dödsbo – startade begravningsbyrå

Det före detta polisbefälet stal 1,8 miljoner kronor ur ett dödsbo och dömdes till fängelse. Senare startade han Himledalen begravningsbyrå. Hör berättelsen om den osannolika begravningsentreprenören.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ägaren har en karriär som polis, berättar byrån om i marknadsföringen – men nämner inte att han fick sparken och att han senare dömts för brott mot ett dödsbo. Se historien bakom Himledalen begravningsbyrå i Göteborg. Foto: ÖH Posten/SVT

DEN FALSKA ASKAN

Glorias urna innehöll vedaska från en brasa

Först efter ceremonin fick Glorias familj reda på att askan från begravningsbyrån Funera var falsk. I stället för Glorias kvarlevor innehöll urnan vedaska från en brasa. Hör familjen berätta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Glorias dotter berätta om hur hon fick veta att mammans urna innehöll vedaska från en brasa – och vad som hände med den riktiga askan. Foto: SVT/Privat

SVT GRANSKAR 300 FÖRETAG

Miljoner har försvunnit – så blir anhöriga lurade

SVT:s granskning av drygt 300 företag visar flera fall där anhöriga som nyligen fått dödsbesked blivit lurade – av just de personer som skulle hjälpa dem. 15 miljoner kronor har försvunnit ur 40 dödsbon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet: Så blir anhöriga lurade efter dödsbeskeden – tre fall där dödsbon och efterlevande blivit lurade. Foto: SVT

BRANSCHENS VÄDJAN

Begravningsbranschen: ”Vi vill bli kontrollerade”

Begravningsbranschen möter människor i sorg och hanterar ofta stora summor pengar – men det görs inga särskilda kontroller. Nu reagerar branschen på SVT:s granskning av bluffande begravningsbolag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag blir beklämd” – hör Gillis Edman, före detta ordförande i Sveriges begravningsbyråers förbund reagera på SVT:s granskning. Foto: SVT

MINISTERN REAGERAR

Ministern om SVT:s avslöjanden: ”Djupt upprörande”

Socialminister Jakob Forssmed (KD) reagerar nu på SVT:s avslöjanden om bluffar bland begravningsbyråer och boupptecknare. Branschen har själv krävt en hårdare reglering i 15 år men fått kalla handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör socialminister Jakob Forssmed reagera på SVT:s granskning i klippet. Foto: SVT

Så gjorde svt granskningen

  • Vi har begärt ut en lista över alla företag i Sverige som är registrerade med branschkoden för begravningsverksamhet från SCB, per april 2024. Totalt finns 573 bolag.
  • Vi har även gjort sökningar hos domstolar på domar som handlar om begravningar, dödsbon och bouppteckningar i hela landet under de senaste fem åren. De aktuella domarna rör begravningsbyråer, jurister och andra som jobbar med begravningar och bouppteckningar.
  • Totalt har drygt 300 företag granskats. Vi har granskat om det finns domar som rör företaget i sig, eller som rör ägare, styrelseordförande, komplementär, bolagsman eller enskild näringsidkare beroende på bolagsform.
  • Samtliga anmälningar till Konsumentverket som rör begravningsbranschen, gällande de senaste fem åren, har begärts ut.
  • Vi begärt ut drygt 50 bouppteckningar från de som vänt sig till Himledalen begravningsbyrå i Göteborg och kontaktat de anhöriga. Vi har även kontaktat tidigare anställda på byrån samt begärt ut domar och polisanmälningar mot byrån och dess ägare. Genom samtal där SVT:s reporter själv utgett sig för att vara anhörig har vi kunnat verifiera de påstådda arbetsmetoder som ägaren till byrån använt sig av. SVT har också kartlagt ägarens bakgrund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar: Lurad efter döden

Mer i ämnet