Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ägaren har en karriär som polis, berättar byrån om i marknadsföringen – men nämner inte att han fick sparken och att han senare dömts för brott mot ett dödsbo. Se historien bakom Himledalen begravningsbyrå i Göteborg. Foto: ÖH Posten/SVT

Sparkad polisman stal ur dödsbo – nu driver han begravningsbyrå i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Det före detta polisbefälet stal 1,8 miljoner kronor ur ett dödsbo och dömdes till fängelse i ett år.

I dag driver mannen Himledalen begravningsbyrå i Göteborg, som anklagas för att ha plockat ut stora summor pengar från avlidnas bankkonton.

Ägaren nekar till alla anklagelser och avböjer intervju.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med ett 50-tal kunder och flera tidigare anställda på Himledalen begravningsbyrå.

Fram träder anklagelser mot byrån om stora summor pengar som försvunnit ur dödsbon och hur byråns ägare under påhittat namn lockat sörjande kunder.

SVT granskar: Lurad efter döden

Anhöriga till ett dödsbo försöker med hjälp av advokat försätta byrån i konkurs, ett annat dödsbo har gjort en polisanmälan om bedrägeri.

Ägaren vill inte ställa upp på intervju, men nekar till alla anklagelser.

– Jag vill inte prata om det, säger han.

Begravningsbyrån drivs av ex-polis

Himledalen begravningsbyrå drivs av en före detta polis. Något som byrån berättar om på sin hemsida och som ägaren pratat om i en intervju med en lokaltidning. Flera kunder berättar också om att han framhåller sin polisbakgrund.

Personakten från hans tid som polis visar att han varit verksam som polisbefäl men att han avskedades 2003 efter drygt tio år i yrket sedan han dömts för flera brott.

2012 dömdes han av hovrätten till fängelse för grov stöld sedan han stulit postväxlar ur ett dödsbo till ett värde av 1,8 miljoner kronor när han drev städfirma.

Fotnot: Himledalen begravningsbyrå i Göteborg har ingen koppling till Himledalens församling i Varberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lurad efter döden – se hela SVT:s granskning sammanfattad på 180 sekunder. Foto: SVT

Så gjorde svt granskningen

  • Vi har begärt ut en lista över alla företag i Sverige som är registrerade med branschkoden för begravningsverksamhet från SCB, per april 2024. Totalt finns 573 bolag.
  • Vi har även gjort sökningar hos domstolar på domar som handlar om begravningar, dödsbon och bouppteckningar i hela landet under de senaste fem åren. De aktuella domarna rör begravningsbyråer, jurister och andra som jobbar med begravningar och bouppteckningar.
  • Totalt har drygt 300 företag granskats. Vi har granskat om det finns domar som rör företaget i sig, eller som rör ägare, styrelseordförande, komplementär, bolagsman eller enskild näringsidkare beroende på bolagsform.
  • Samtliga anmälningar till Konsumentverket som rör begravningsbranschen, gällande de senaste fem åren, har begärts ut.
  • Vi begärt ut drygt 50 bouppteckningar från de som vänt sig till Himledalen begravningsbyrå i Göteborg och kontaktat de anhöriga. Vi har även kontaktat tidigare anställda på byrån samt begärt ut domar och polisanmälningar mot byrån och dess ägare. Genom samtal där SVT:s reporter själv utgett sig för att vara anhörig har vi kunnat verifiera de påstådda arbetsmetoder som ägaren till byrån använt sig av. SVT har också kartlagt ägarens bakgrund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar: Lurad efter döden

Mer i ämnet