Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim Bratell, vd för Toppfrys, har svårt att minnas ett sämre år. En tredjedel av skörden har gått förlorad. Foto: SVT

Ärtorna drunknade i skyfallen – nu hotar brist

Uppdaterad
Publicerad

Först torka, sedan stora mängder regn. Sommarens extremväder har slagit ut stora delar av ärtskörden – och nu riskerar de gröna ärtorna att bli en bristvara, menar producenten Toppfrys.

– Vissa fält fick 400 millimeter regn och ärtorna drunknade, säger vd Joakim Bratell.

Se bilderna där ärtorna drunknat och hör mer om sommarens förstörda skörd i klippet ovan.

Ungefär hälften av Sveriges produktion av gröna ärtor odlas i Västsverige. Normalt skördas drygt 10 000 ton ärtor varje säsong.  Men årets produktion liknar inget annat. Det säger vd:n på företaget Toppfrys i Brålanda, norr om Vänersborg.

Klimatkrisen

– Först var det varm och inget vatten. Sen kom det massor men det slutade aldrig att regna. Vissa fält fick 400 millimeter regn och ärtorna drunknade, säger Joakim Bratell.

Mycket regn ger dubbla problem

Men regnet ställer till det dubbelt. Grödorna dör men för mycket regn innebär också att skördemaskinerna inte kan köra ut på fälten eftersom de riskerar att köra fast. Och när man väl kan köra ut på fälten tvingas man köra slalom mellan ärtorna som drunknat för att kunna skörda de som fortfarande lever.

– Vi har tappat 30 till 40 procent av skörden, säger Bratell.

Det är inte bara ärtor som haft det svårt i sommarens torka- och regnväder. Också spannmålsskörden väntas bli betydligt mindre, och i slutändan kommer priserna att stiga i affären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet