Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare konstaterar att arbetet inte är färdigt ännu. Flera domar är att vänta. Foto: SVT

Åtta dömda i tramadolhärva

Publicerad

Åtta personer har dömts för delaktighet i ett omfattande narkotikanätverk i Göteborg. Totalt sitter 19 personer häktade och minst 400 000 narkotikaklassade tabletter har tagits i beslag.

– Det här är delar av skandinaviskt nätverk, med kopplingar till bland annat Göteborg, Helsingborg och södra Norge, säger Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

De två huvudmännen dömdes i veckan för bland annat grovt narkotikabrott till fängelse i två år och sex månader vardera och utvisning i tio år. De två övriga dömdes för sin inblandning till fängelse i sex månader respektive ett år. Ytterligare fyra personer med koppling till samma narkotikanätverk dömdes till fängelse och utvisning.

Försäljning i centrala Göteborg

– Vi är inte färdiga med vårt arbete här, utan förväntar oss ytterligare domar snart, säger Thomas Ahlstrand.

Narkotikaförsäljningen i centrala Göteborg har ökat de senaste åren. I Brunnsparken, runt Nordstan och Centralstationen har olika grupperingar delat upp området mellan sig.

– Personerna säljer Tramadol och exempelvis hash, och är personer som inte har så mycket att förlora, säger Thomas Ahlstrand.

80-tal inblandade i härvan

Polisens regionala spaningssektion har kartlagt aktörerna som säljer och distribuerar narkotikan som saluförs i centrala Göteborg.

– Vi har konstaterat att det finns ett 80-tal personer som är inblandade på olika sätt. Vissa är kriminella entreprenörer som går ihop om större narkotikapartier. Vissa aktörer styrs av andra längre upp i hierarkin, i en del fall handlar det om människohandel, säger Per Björkman, spaningsledare, i ett pressmeddelande från polisen.

Priset på Tramadol har fördubblats

Polisen arbetar på flera fronter för att bekämpa narkotikabrottsligheten. En särskild gatulangningsgrupp arbetar dagligen i området för att stoppa den öppna försäljningen. Samtidigt genomförs riktade insatser för att komma åt aktörerna i distributionsleden.

– Det ger resultat när vi arbetar mot flera nivåer i narkotikanätverken. En konkret effekt är att priset på Tramadol fördubblats på gatan, säger Robin Nilsson, chef för gatulagningsgruppen i Göteborg city, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

tramadol

Mer i ämnet